2013. 03. 19.

 

Nagykárolyban jártunk

2013. március 14-én délután 3 órakor indultunk útnak Nagykároly felé, az iskolai ünnepségünk után, melyben az utazó diákok egy része is szerepelt. A buszt 8 várakozással teli diák töltötte meg, a kísérő Lévai Zita tanárnő volt. Késő este érkeztünk a Líceum elé, ahol már nagyon vártak a fogadó gyerekek. Rövid üdvözlés után mindenki elindult a fogadó családokhoz a környező falvakba, illetve volt aki Nagykárolyban maradt.

Március 15-én havazásra ébredtünk, ami az aznapi programokat némileg módosította. Délelőtt a diákok órákat látogattak a társaikkal, az egyik osztállyal keresztúton is részt vehettünk.

Az iskolai ünnepség a díszteremben került megrendezésre, melyet az egyik társunk a következő gondolatokkal méltatott:

„Ott voltam szem és fültanúja, hogy a megbéklyózott testvéreink nagyobb hazaszeretettel bírnak, mint a csonkaországbeli társaik."

A műsort nagy átéléssel adták elő a diákok, a szavalatokat kisebb filmek szakították meg, melyekben a diákok nyilatkoztak, hogy számukra mit jelent a hazaszeretet, a szabadság és a Március 15-e.

A hófúvás miatt a városi szabadtéri ünnepségen nem vehettünk részt, helyette ellátogattunk a kaplonyi Ferences kolostorba, ahol izgalmas beszámolót hallgattunk a környék híres grófi családjáról a Károlyi grófokról. Ezután megcsodáltuk a grófi család kriptáját.

Szombati napunk úti célja: Nagyvárad, itt csatlakozott a csapathoz Nagy Attila igazgató úr is. Elsőként a Nagyváradi Bazilikát és kincstárát tekintettük meg, és ismertük meg történelmét.

Nagyváradi utunk második részeként, húsvéthoz kapcsolódóan részt vettünk a Jézus keresztrefeszítésével és mennybemenetelével kapcsolatos interaktív időutazáson. A rendhagyó utazás - húsvétra való készülődés - lehetőséget kínált számunkra, hogy lelkileg megtisztuljunk.

A vasárnapot részben a vendéglátó családokkal, részben a fogadó diákokkal közösen szervezett szabadidős programokkal töltöttük el. Volt aki kirándulni volt Szatmárnémetiben, s volt, aki népművészeti kiállítást nézett meg Börvelyben.

Hétfőn az utolsó ott töltött napunkon megnéztük a nemrég helyreállított nagykárolyi kastélyt, és a benne rendezett képzőművészeti kiállítást. Elsétáltunk a kastély előtti Petőfi szoborhoz, ahol egy rövid szavalat után koszorút helyeztünk el az iskola nevében.

Köszönjük szépen a Rákoczi Szövetség által nyújtott támogatást, az izgalmas programokat a szervező tanároknak, a fogadó családoknak!

A programban résztvevő diákok:

  • Pataki Mária
  • Torma Viktória
  • Kiss Viktória
  • Hatvani Péter
  • Lelovics Máté
  • Deli Noémi
  • Tassó Zsófia
  • Radics Veronika

Kísérő tanárok: Lévai Zita Mariann és Nagy Attila SchP

 

Submitted by nagy.attila on