2012. 06. 15.

Jézus Szívének ünnepén a szeretet szimbolikus kifejezéseképp ötödikes diákjaink apró, maguk csomagolta ajándékkal lepték meg a járó-kelőket Kecskemét főterén és az idős embereket a Margaréta Idősek Otthonában. A megajándékozottak az édesség mellé egy-egy bibliai idézetet is kaptak a gyerekektől.

Köszönjük szépen Tóth Beáta tanárnőnek, Olgyay Margit tanítónak és Fehérvári Gábor tanár úrnak, valamint az 5.b-s gyerekeknek az ajándékozási akció remek ötletét, megvalósítását.

*   *   *

Gondolatok a Jézus Szíve tiszteletről

Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. A Jézus Szíve tiszteletben magát az Istenembert, Jézust ünnepeljük.

A személyes egység réven Jézus egész embersége az isteni személy kifejezője. Az egyházi dokumentumok szerint a szív nem pusztán jelkepe Jézus szeretetének, hanem valóságos emberségének kifejezése, melyet áldozatul adott értünk. A Szentírásban és a hagyományban a szív nem lélektani, hanem az egész embert kifejező fogalom, olyan ősfogalom, amely egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot. A testben megnyilvánuló személyesség belső központja, ahol a személyes elhatározások és a külső kapcsolatok megszületnek.

Amikor Jézus szeretete helyett a szívét tiszteljük, akkor az elvont fogalom helyett a konkrét valóságra hivatkozunk, és ez egyúttal eszünkbe idézi a megtestesülés titkát is. A szívben nemcsak Jézus emberi, hanem istenemberi szeretetének is jelképet latjuk, amely egyszerre tükrözi az Atya iránti és az emberek iránti szeretetet.

 

Submitted by nagy.attila on