2011. 06. 13.

Május legutolsó napján a 4.a osztályosok Budapestre mentek kirándulni. Már az utazás is izgalmas volt, hiszen vonattal mentünk, a fővárosban pedig villamossal közlekedtünk. Tekintettel  a forgalmas fővárosra, néhány szülő is elkísért minket.

A negyedikes gyermekek könyvében történelmi témájú olvasmányok is találhatók. Más tanórákon pedig Budapestről is tanultunk. Így azután természetes, hogy a kirándulás programja is ehhez kapcsolódott.

Először a Hadtörténeti Múzeumba látogattunk el. Előzetes egyeztetés alapján, egy nagyon érdekes múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a gyermekek. "Pletykálkodtak" Mátyás királyról (róla már sokat tudtunk), ismerkedtek a lovagok korával... Megtaláltuk a magyar űrhajós - Farkas Bertalan - űrruháját is. A múzeumpedagógus lelkes vezetése, a gyermekek igazán aktív, érdeklődő együttműködése repítette az időt. Villámgyorsan elszállt a másfél óra.

3. osztályban Visegrádon jártunk, most ezt folytatva a Budai Palotát csodáltuk meg. A várfalról kitekintve felfedeztük a Lánchidat - amelynek építéséről szintén olvastunk -, az Országházat, a Dunát.

Miután kigyönyörködtük magunkat a szép kilátásban, elsétáltunk a Budavári Labirintusba. Itt is vártak már minket. Az idegenvezetővel bejártuk a földalatti barlangrendszert. Ez a labirintus azonban nem csupán egy útvesztő. Történelmi visszatekintést nyújt, felébreszti érdeklődésünket. A séta során megtekintettük az "őskori" barlangrajzokat, láttuk a csodaszarvas-ösvényt, Attila legendás kardját, a tatár-folyosót, Mátyás borkútját.

Sajnos arra is rádöbbentettek minket, hogy mit is hagyunk mi a jövőre. Pénz automatát, fegyvert, mobiltelefont, stb. Ám semmi, ami a lelket melengetné nem volt látható. Csak bízunk abban, hogy ez nem így lesz. Végül vaksötét lett, mert orvul " elrabolták" a Napot. A bátorság labirintusában, a teljes sötétségben bolyongva azonban mégis megtaláltuk fénylő arcú Napot. Elszántságunkat siker koronázta.

A kirándulás a végéhez közeledett. Indultunk vissza az állomásra. Egy nagy fagyit azonban semmiképpen nem hagyhattunk ki!

Fáradtan, de sok élménnyel gazdagodva érkeztünk haza Kecskemétre, a minket váró szülőkhöz. Ez egy jó nap volt.

Urbán Katalin, a 4.a tanítója

 

 

Submitted by nagy.attila on