2011. 04. 20.

Húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Gyermekeink miséken, lelkigyakorlaton Krisztus feltámadásának ünneplésére tudatosan figyelnek, készülnek.

A húsvéti ünnepkörhöz számos népszokás is tartozik. A néphagyományokkal, népszokásokkal, népművészettel a rajz, technika, magyar irodalom és környezetismeret tantárgy tanulásakor találkoznak tanulóink. Szívesen végeznek ezekkel kapcsolatos gyűjtőmunkát is.

Az előző tanévekben minden húsvét előtt a szülőkkel együtt festettünk tojásokat. Ebben az évben azonban a Népi Iparművészeti Múzeumba látogattunk el, ahol népművészek által készített gyönyörű hímes tojásokból készített kiállítást néztük meg. Láttunk: berzselt, savval maratott, karcolt, kézzel pingált, patkolt és csipkézett tojást. Sőt, még a szövés mesterségébe is betekinthettünk, kipróbálhattuk.

Természetesen a húsvéti tojások megtekintésén túl kigyönyörködtük magunkat a szűcsök, fafaragók, kosárkötők és a többi mesterember munkáiban. Megismerkedhettünk egy távoli nép - az észtek - népművészetével is.

Urbán Katalin osztálytanító
Submitted by nagy.attila on