2011. 04. 15.

Gimnáziumi diákszínpadunk idén Szakonyi Károly: Adáshiba c. darabját vitte színpadra.

Szakonyi Károly két felvonásos komédiaként címkézte művét a következő megjegyzéssel: "Történik napjainkban, sajnos.". A cselekmény 1969-ben játszódik egy születésnapi összejövetel alatt. A két felvonásos mű helyszíne végig ugyanaz: egy kis családi ház nappalija. A szoba berendezése átlagos, de néhány régi bútor, egy-két ósdi fotel még megmaradt a családi hagyatékból. Könyv sehol. Értéktelen csecsebecséből viszont annál több.

"A főszereplő a televízió, legalább is olyan értelemben, hogy alapvető cselekménye a televízió-nézés. Amikor írtam a darabot, úgy képzeltem, hogy olyan a képernyő, mint a gyereknek a csörgő: rázzák előtte és akkor a gyerek nem sír. Ez a darab vígjáték, komédia. De keserű komédia." (Szakonyi Károly)

A Bódog-család legkisebb fiuk, Imrus születésnapját ünneplendő gyűlnek össze. Albérlőjükhöz, az Emberfi nevű titokzatos fiatalemberhez halász-forma barátja érkezik (ebben a hónapban már a tizenkettedik) de ez senkinek nem tűnik fel. A család ugyanis folyton a TV-t nézi. Átjön tolószékhez kötött szomszédjuk is, de senki nem törődik senkivel, nem veszik észre a furcsa fiatalember csodatételeit sem (a vizet borrá változtatja, a béna szomszéd gyógyultan áll föl tolószékéből), csak akkor jönnek izgalomba, mikor az kikapcsolja a TV-t, akkor is csak azért, mert nem tudnak szerelőt keríteni. A  Krisztosz nevű, hosszú hajú fiatalember föladja: megszünteti  az adáshibát, és távozik. Mindenki visszaül a TV elé, észre sem veszik, hogy legkisebb fiuk, Imrus is elmegy - úgy érezve valahol másutt kell megkeresnie a maga üdvösségét.

/Forrás: Wikipédia/

*   *   *

Rendező: Hegedűs Judit tanárnő
Díszlettervező: Szalai Sándor
Jelmeztervező: Hegedűs Judit

Szereplők: Tóth Gellért (Bódog), Ferencz Natália (Bódogné), Scheidt Krisztina (Vanda), Balogh András (Dönci), Németh Adrienn (Saci), Szabari Bálint (Imrus), Bodor Gergely (szomszéd), Király József Péter (Krisztosz).

 

Submitted by nagy.attila on