2011. 02. 28.

Miután Bozók Ferenc tanár úr december közepén letette szerzetesi örökfogadalmát, a piarista hagyományoknak megfelelően az egyházi rend szentségében is részesül. Diakónusszentelésére a Piarista Templomban került sor az évközi 8. vasárnapon. A szentelést Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek végezte. Ezen a szép, rendi ünnepen több, mint 30 rendtárs vett részt kecskeméti rendházunkban.

Bozók Ferenc tanár úr áldozópappá szentelésére várhatóan augusztusban kerül sor. 

*   *   *

A Katolikus Egyház Katekizmusának tanítása a diakonátusról:

A hierarchia alsóbb fokán állnak a diakónusok, akik nem papságra, hanem szolgálatra kapják a kézfeltételt. A szentelendő diakónus fejére egyedül a püspök teszi rá a kezét, így jelezvén, hogy a diakónus szolgálata feladataiban kapcsolódik sajátosan a püspökhöz.

A diakónusok sajátos módon részesednek Krisztus küldetésében és kegyelmében. A fölszentelés szentségi pecséttel (character) látja el őket, mely eltörölhetetlen, és Krisztushoz tesz hasonlóvá, aki "diakónus", azaz mindenki szolgája lett. A diakónusok föladata többek között, hogy a püspöknek és a papoknak szolgáljanak az isteni misztériumoknál, elsősorban az Eucharisztia ünneplése során, áldoztassanak, eskessenek és megáldják a házaspárt, hirdessék az evangéliumot és prédikáljanak, temessenek és végezzék a szeretet különféle szolgálatait.

Submitted by nagy.attila on