2010. 09. 13.

A Piarista Templomban ez év szeptemberétől minden hétfőn este énekes zsolozsma várja a híveket és a diákokat. A zsolozsma az Egyház hivatalos imádsága. 

A II. Vatikáni Zsinat tanítása a zsolozsmáról:

"Az új és örök szövetség Főpapja, Krisztus Jézus, magára véve az emberi természetet, a földi számkivetésbe magával hozta azt a himnuszt, amely a mennyei hazában öröktől fogva zeng. Az egész emberiséget maga köré gyűjti, hogy vele együtt énekelje az istendicséret ezen énekét. E papi feladatát ugyanis Egyházán keresztül folytatja, mely nem csupán az Eucharisztia ünneplésével, de más módokon is, főleg a zsolozsma végzésével dicséri szüntelenül az Urat, s jár közben az egész világ üdvösségéért. Amikor tehát a papok vagy a Krisztus-hívők a pappal együtt a dicséret e csodálatos énekét zengik, akkor ez a Vőlegényéhez beszélő menyasszony hangja, sőt Krisztus és az Ő testének imádsága az Atyához. Ezért a zsolozsmát közösségben lehetőleg énekeljék, s mindazok, akik a szent zsolozsmát közösségben végzik, a rájuk bízott feladatot mind a lélek belső odaadásával, mind magatartásuk külső megnyilvánulásával a lehető legtökéletesebben teljesítsék."
(vö. Sacrosanctum Concilium kezdetű konstitúció a szent liturgiáról, 83-84; 99)
 
Ennek megfelelően szeretnénk végezni az istendicséret szolgálatát, az Anyaszentegyház évezredes hagyományát követve, gregorián dallamokon, asszisztenciával, tömjénezéssel, ugyanakkor a hívek tevékeny részvételével. Mindenki számára biztosítunk füzetet, amely innen le is tölthető.

(Részletes ismertető olvasható itt a zsolozsma kialakulásáról, mibenlétéről.)

Submitted by nagy.attila on