2010. 04. 12.

Iskolánk tornatermének falán van egy emléktábla, mely arról számol be, hogy a Piarista Gimnázium tornatermében alakult meg 1947-ben az első kecskeméti férfi, majd a női kosárlabda csapat. Veterán kosarasok koszorúztak és emlékeztek meg erről az eseményről. Az alábbi visszaemlékezés Eszenyi Sándor tollából született, aki tagja volt a 63 éve megalakuló kosárcsapatnak. 

A Piarista Gimnázium tornatermében alakult meg 1947. évben az első kecskeméti férfi, majd a női kosárlabda csapat. Itt tartották hosszú évekig az edzéseket és a mérkőzéseket. A fiú csapat edzéseit akkor a Gimnázium testnevelő tanára, Nyitrai Emil irányította. 

Abban az időben többször voltak bemutató mérkőzések, abból a célból, hogy a közönség megismerje a játékot és annak szabályait. Emlékszem arra, hogy a Tanár úr többször megállította a játékot és elmagyarázta a szabályokat. A budapesti VSC edzője Bokody Károly többször tartott bemutató edzéseket a sportág népszerűsítése céljából.

Az akkori játékosok Balogh István (Ali), Nyirádi Imre (Öcsi), Szappanos Béla (Bébi), Hegedűs István (Csipet), Rózsa Sándor (Cajglis), P. Kovács Tibor (Apuska), Guóth Iván (Blöksi) és még sokan mások voltak.

Az akkori helyi újságban igen sok ismertető cikket olvashattunk a kosárlabdáról. Voltak szombat és vasárnap délutánokon olyan lehetőségek ahova hívták a fiatalokat. Itt dobó versenyek, 33-as sorozatok és 2-2 elleni játékok.

Ekkor ismerkedtünk meg többen a játékkal. Az 1948/49-es tanévben VIII. általánosba jártunk, az Új kollégiumban, ahol Gál Tibor volt a testnevelőnk. Én Tímár Miklós osztálytársammal már akkor kacérkodtunk a kosárlabdával. Majd a következő tanévben mindketten a Kereskedelmibe mentünk, ahol Sánta Imre, majd a következő évben Sahin Tóth István, mint keristák kapcsolódtunk be az ifi csapatba. A következő években került közénk Virág István, aki piarista diák volt.

A Piarista Gimnázium udvarán még építettünk szabadtéri kosárlabda pályát is. Így igen nagy volt ott és a Piarista Gimnázium tornatermében a kosárlabda élet. Akkor úgy a női, mint a férfi csapat az NB II. osztályában szerepeltek. Eredményeik alapján jó közepes csapatok voltak.

Az 1950-es évek elején Sahin Tóth István (Tuti) utánpótlás válogatott lett és érettségi után Bp.-re került, és a Csepel SC. játékosa volt. Magassága alapján, center poszton szerepelt.

Ennyit tudtam elmesélni a Piarista Gimnázium létesítményeiről, illetve létesítményeiben folyó kosárlabda életről.


Eszenyi Sándor

 

Submitted by nagy.attila on