2010. 02. 01.
A Pontoise-i testvériskolánkból, az Ecole Saint Martinből január utolsó hetében kilenc francia diák (két lány és hét fiú), Monsieur Bécret igazgató úr, Madame Le Her és Madame Blot tanárnők, valamint Monsieur Roibin tanár úr látogatott el hozzánk. Viszontlátogatásuk kapcsán megismertettük velük iskolánkat, városunkat, Kecskemétet, valamint Budapesten és Pécsett szerveztünk számukra programokat. 

A francia diákok részben a Piarista Diákotthonban, részben tanulóink szüleinél voltak elszállásolva. A sok-sok színes program közül mindenképpen kiemelkedett a keddi, budapesti Francia Intézetben tett látogatásunk, melynek során fogadott minket René Roudaut, Magyarország francia nagykövete. 

A látogatás fontosabb programjai: 

  • Hétfőn Budapesttel ismerkedtek vendégeink: Bazilika, Parlament, Opera (mindegyik idegenvezetéssel). Sajnos a nagy hideg miatt reggel elszakadt a vasút felső vezetéke, este pedig a váltók fagytak be.
  • Kedd: szintén Budapesten: Mátyás-templom, ebéd a Nagykövettel, Monsieur René Roudaut-val a Francia Intézetben, a Szépművészeti Múzeumban a reneszánsz kiállítás megtekintése francia idegenvezetéssel.
  • Szerdán gimnáziumunk tanítási óráin vehettek részt francia vendégeink: úszáson, angol-, hittan-, magyar- és franciaórákon.
  • Csütörtök: kirándulás Pécsre. Az ókeresztény sírkamrák, a bazilika megtekintése, városnézés.
  • Péntek: Gellért-hegyi séta, a Citadella és a Sziklakápolna, majd a Vásárcsarnok, a Váci utca megtekintése. A Nemzeti Múzeumban a "Történelmünk az államalapítástól kezdve" című kiállítást néztük meg közösen.
  • Szombaton és vasárnap a francia diákok magyar diáktársaik családjainál vendégeskedtek. 

A hétvégi nagy hóesés miatt aggódtunk, hogy vasárnap fel tud-e majd szállni a Párizsba tartó repülőjük. Végül minden rendben volt: francia vedégdiákjaink és tanáraik szerencsésen hazaértek Párizsba.  

Tartósnak ígérkezik a jövőben is a Pontoise-i Saint Martin Ecole és iskolánk testvériskolai kapcsolata. Terveink szerint 2010 novemberében újabb diákcsoporttal látogatunk el Franciaországba. 2011 januárjában, tehát egy év múlva pedig újra várjuk francia vendégeink viszontlátogatását. 

Köszönet Vallent Brigitta tanárnő szervezési munkájáért. Szerencsére jól sikerült a francia testvériskolai projektünk októberben is, most is. Köszönet továbbá a diákjaink szüleinek, akik készséggel fogadták gyermekeik francia párjait. És nem utolsó sorban köszönjük diákjaink közreműködését is, valamint minden segítséget tanárkollégáinknak, iskolánk műszaki dolgozóinak.

Submitted by nagy.attila on