2017. 12. 16.

Az általános iskolákban a technika tárgy tanításának eszközellátottsága az utóbbi időben nem nagyon fejlődött. Sok diák úgy végzi el az általános iskolát, hogy szinte nem is barkácsolt. Hiába tűnhetnek fontosabbnak az informatika, a nyelvek, a matematika, a nyelvi készségek, a manuális készségek fejlesztése nem vesztett fontosságából. Vissza is hat a többi tantárgy eredményeire, ha ezt elhanyagoljuk. Arról nem is beszélve, hogy a pályaorientáció során a műszaki pályákat - akár szakképzést, akár felsőfokú képzettséget igénylőt - jobban meg lehet ismerni, ha lehetőség van a technika órán vagy délutáni programokban fizikailag is alkotni.

Az Öveges Diáklabor fejlesztéseihez jól illeszkedik ezért, hogy a Czollner téren, a most felújítás alatt lévő épületrészben egy korszerű technika termet alakítunk ki. Lehetőség lesz ott a legegyszerűbb műveletektől egészen a 3D nyomtatásig ismerkedni a műszaki területekkel. A terem az Öveges Diáklaborhoz fog kapcsolódni, és komplex projekteket is tudunk majd ajánlani benne azon kívül, hogy az általános iskola technika óráinak ad majd helyszínt. Illeszkedni fog ez a tevékenység a most indult MTMI (matematika-természettudományok-műszaki tudományok-informatika) rendtartományi pályaorientációs pályázathoz is, és együttműködés kezd kialakulni ezen a téren az Iparkamarával és reményeink szerint vállalkozásokkal is.

A múlt héten - bár a terem csak nyáron készül el - megérkeztek az első eszközök. Ausztriából hoztuk el - a reményeink szerint hamarosan Magyarországon is forgalmazott - moduláris technika eszközöket, és egy rövid felhasználói képzésen is részt vettünk. A készletekből különböző eszközöket lehet építeni: csiszoló- és fúrógépet, esztergapadot, lombfűrészt, marógépet. Egy CNC kiegészítőt is beszereztünk, amivel számítógép-vezérelten is lehet dolgozni. Az eszközök gyerekbiztosak, a fűrész például megáll, ha az ujjunkkal nyúlunk hozzá.

Reméljük, hamarosan találunk módot, hogy élesben is kipróbálhassuk diákokkal az új eszközöket.

A beszerzést Kecskemét Megyei Jogú Város támogatása és az őszi Piarista vacsorán az öregdiákok adományai tették lehetővé, amit ezúton is köszönünk.

Submitted by mikulas.domonkos on