2021. 06. 02.

Október elején Bimbó Andrea és Keresztes Anikó tanárnők meséltek nekünk a Trastevere-projektről, és bátorítottak minket, hogy vegyünk részt a projektben. Jó páran lelkesen fogadtuk el a meghívást és eldöntöttük részt veszünk a Piarista Rend által meghirdetett programban. Iskolánkban két csapat alakult, a Kerítészek:  Biber Noémi, Ferencz Janka, Forgó Attila, Máté Vilma (9.b),  Deli Nóra, Sápi Borbála (10.b) és a Mester5ös: Bránya Adrienne, Kernya Rebeka, Varga Laura, Lakatos Levente és Jusztin Zoltán  (9.b)

Február közepétől el is indult a projekt, először tartományfőnökségi értekezleteken vettünk részt, ahol áttekintettük, megbeszéltük a projekt célját. Ezután a projekt tartalmi részének a megtervezése következett.  A helyzet is nehezítette a választásunkat, így a környezetünk szépítése, megóvása jutott az eszünkbe, de az idő szűkös volt az online oktatás ideje alatt csak a délutánokat tudtuk erre szánni. Így kezdődött projektünk első ötletének megvalósítása, a helyi iskola kerítésének rendbehozatala, melyet több délutánon keresztül festettünk. Az igazgatónő nagyon megörült ennek a segítségnek, mivel a digitális oktatás alatt kiüresedett intézmény területén alkalom volt arra, hogy végre felújíthassuk a kerítést, két másik öregdiákkal összefogva. 

 Az önkténteskedésünk második színtere, a kerekegyházi Szent Imre Ifjúsági Otthon volt. A templomi közösség tagjai közül sokan járnak az ott megrendezett programokra, a korona vírusos időszak előtt mi is oda mentünk ifi hittanra. Úgy gondoltuk, hogy a Trastevere program keretében jó ötlet lenne a közösségért tenni, akár csak egy kisebb gesztussal, például kitakarítjuk a plébánia Ifjúsági Házát. Egy apró kis segítség is, ha szeretetből jön, sokat tud számítani.

Harmadik megállónknak a Kerekegyházi Önkormányzat által fenntartott Balatoni-Farkas János pihenőpark volt, ahol jó példát mutatva, a mások által eldobott szemetet gyűjtjük össze. 

A Mester5ös csapata gyermekotthonban élő gyerekek számára rendezett gyűjtést. A vírusos időszakban nagyon átéreztük, hogy ezek a gyerekek mennyire szeretnek játszani, így játékokat, könyveket kezdtünk el gyűjteni számukra.Az intézmény igazgatónője is orömmel fogadta a kezdeményezésünket. Az iskola aulájában is elhelyeztünk egy dobozt, ahová bárki elhelyezhette adományait. Nagyon örültünk, amikor láttuk mennyi játék és könyv gyűlt össze. Május 4-én vittük el az adományokat a gyermekotthonba. Sajnos a vírus miatt nem tudtuk személyesen átadni a játékokat, de tudtuk, hogy  nagy örömet szereztünk a gyerekeknek.

Mindkét projektről videót is készítettünk, amelyet bárki megtekithet a http://trastevere.piarista.hu  weboldlalon. A Piarista iskolákban tizenkét projekt valósult meg.

A projektek megvalósításával lelkileg is gazdagodtunk, a digitális oktatás „magánya alatt” kiszakadhattunk az online-térből, és segíteni tudtunk másokon. Öröm volt együtt dolgozni, jobban össze is hozott bennünket a közös cél.„ Kerüld a rosszat, tégy jót, és itt lakhatsz mindörökké.” ( Zsolt. 37, 27)

Ferencz Janka 9.b

 

                                                                                             

 

 

Submitted by gerene.zsuzsa on