2015. 03. 31.

 

Készségfejlesztő lelkigyakorlat 10. évfolyam

 

Iskolánk 10. évfolyama 2015. március 30-31-én tartotta nagyböjti lelkigyakorlatát az tevékeny szeretet témájában, melynek egyik fontos célja diákjaink készségeinek fejlesztése.  A programot Iványosi-Szabó Andrea tanárnő, az iskola TESZI felelőse koordinálta.

A lelkigyakorlat a Szalézi szerzetesrend bemutatkozásával kezdődött, Flavio atya, Éva nővér és néhány lelkes fiatal animátor a gyerekek között végzett szolgálatukról beszéltek nekünk. Az előadásukat csoportbeszélgetés követte, ahol személyesen is feltehettük kérdéseinket az animátoroknak. A délelőtti foglalkozásokat szentmisével zártuk, amelyet Flavio atya celebrált.

Délután Boldog Sándor István Szalézi szerzetes életéről néztünk meg egy filmet, aki az ötvenes években mártírhalált halt a fiatal gyerekek körében végzett szolgálataiért.  A filmet a 12. évfolyamos diákok segítségével dolgoztuk fel.

A vacsora utáni esti imát Nagy Attila igazgató úr vezette, amelyen az Atacama sivatagról néztünk meg egy csodálatos képmeditációt. A sivatagban éveken át szárazság honol, egy nagy felhőszakadás után virágokkal teli oázissá válik, majd ismét éveket kell várni a következő felhőszakadásra.

Az ima után a Patch Adams című filmet néztünk meg, amely szintén az adakozó szeretetről szólt.

Kedden reggel Kovács András atya vezette a közös reggeli imát. Ezután osztályonként különböző témákról hallhattunk.

A 10. a osztály a Kék Kereszt Egyesület kecskeméti csoportjának tagjaival találkoztak. A csoport tagjai a káros függőséggel, elsősorban az alkohollal küzdő szenvedélybetegeknek nyújtanak segítséget a leszokásban és támogatják a problémában érintettek családtagjait. Két személyes tanúságtételt is meghallgattunk olyan felnőttektől, akiknek sikerült leküzdeni a függőségüket. Ezután Orsós Zsolt paralimpikonnal beszélgettünk a vakok életéről, és lehetőségünk volt bekötött szemmel kipróbálni a csörgőlabdát.

A 10. b és 10. c osztály diákjai a budapesti Menhely Alapítvány munkatársaival beszélgettek. Az előadók közül ketten maguk is hajléktalanok voltak, így saját életük történetén keresztül hitelesen tudták bemutatni a hajléktalanság okait, oldani a hajléktalan emberekkel kapcsolatos sztereotípiákat, és az előadás végén egy kis játék keretében segítettek a fiataloknak „személyes élményeket” szerezni a kirekesztettségről, megbélyegzettségről, kilátástalanságról. Rövid szünet után a csoport tagjai a HELPI (Kecskeméti Ifjúsági Iroda és Fejlesztő Műhely) egyik munkatársával találkoztak, akivel az önkéntesség témáját járták körül. Ez a foglalkozás is játékkal zárult, melyben az egymásrautaltságot, a közös célért való együttes erőfeszítés izgalmát és szépségét tapasztalhatták meg a résztvevők.

A lelkigyakorlatot kiscsoportokban értékeltük, mindenki elmondhatta mi volt számára a legérdekesebb, és legpozitívabb élmény és mi volt az az esemény, ami elbizonytalanított bennünket a két nap során. Mindannyian elmondtuk, hogy ez a két nap hogyan segített bennünket az önkéntes munkánkhoz való hozzáállásunkban. A lelkigyakorlatot gitáros szentmisével zártuk, amelyet Nagy Attila igazgató úr celebrált.

A program a TÁMOP 3.1.4-08/2- 2008-0010 pályázat segítségével valósult meg.

Majláthné Keresztes Anikó

 

Submitted by nagy.attila on