2018. 03. 27.

Március 23-24-én a felső tagozatban tanító tanárok tizenöt fős csoportja - kiegészülve a most már a gimnáziumban dolgozó Bezsenyi Boglárka tanárnővel és Mikulás Domonkos igazgató úrral - a Felvidékre látogattunk. Pénteken délután Acsaújlak felé vettük az utunkat. A Prónay család kastélya nászajándékba épült a 20. század elején. Az épületnek az az érdekessége, hogy a belső terek a mai kor kényelme szerint vannak felújítva. Szép ősfás kertjében kellemes volt a séta a tavaszi napsütésben.

A váci piarista gimnázium kollégiumában szálltunk meg, majd másnap Selmecbánya felé indultunk el. Először az iskolánkat is alapító Koháry István gróf nyomát követve Szentantalon tekintettük meg az eredeti szépségében fennmaradt kastélyt, majd kellemes sétát tettünk a parkban.

Selmecbányai látogatásunkat a Nagyhétre készülve keresztútjárással kezdtük. Egy vulkanikus kúpon található a barokk kálvária, melynek különlegességét nemcsak nagysága adja, hanem az is, hogy 14 stáció helyett 25 állomást építettek. Ezek között Mária hét fájdalmát is megjelenítették.

Selmecbányán közösen megtekintettük a főteret, és tisztelegtünk Petőfi Sándor emléke előtt, aki az itteni evangélikus líceumban tanult 1838-39-ben.

Lelkileg feltöltődve, kulturális és gasztronómiai élményekben gazdagon tértünk haza Kecskemétre, útközben prózában és dalban is felidézve a híres "selmeci hagyományokat".

Zöldi-Kovácsné Korompai Mónika szervező

Submitted by korompai.monika on