2014. 05. 12.

„Budapest, a vizek városa"

 

2014. május 7-én egy fővárosi kiránduláson vettünk részt a 8.c osztállyal, mely a www.imaginebp.hu által szervezett tematikus séták egyike volt. Kecskemétről vonattal utaztunk Budapestre, ahol a program előtt meglátogattuk a Terror Háza Múzeumot, illetve rövid kitérőt tettünk a megújult Kossuth térre.

Tematikus sétánk 13 órakor Budán, a Szent Lukács Fürdő udvarán kezdődött, ahol elsőként a Budapest területén fakadó gyógyvízforrásokról hallgattunk néhány bevezető gondolatot. Ezután idegenvezetőnkkel a Fő utcán megtekintettük azt a kis belső tavat, ahol összegyűlik a hegy belsejéből lefolyó víz, majd elsétáltunk az Irgalmasok Veli Bej Fürdőjéhez. Itt megnéztük a korabeli török fürdő kupoláját, majd visszasétáltunk a Szent Lukács Gyógyfürdőhöz. Belső udvarában történeteket hallottunk a Fürdő életéből, és az oda gyakran visszatérő vendégekről (így többek között Kodály Zoltánról). A hálás fürdőlátogatók által készíttetett emléktáblákat is megcsodáltuk az épület falán. A kert másik oldalára átsétáltunk, és megkóstoltuk az Ivócsarnokban kapható gyógyvizet. Ezek után gyalogosan megközelítettük a Margitszigetet. Itt kívülről megnéztük a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát, majd visszatérve a sziget impozáns szökőkútjához, megcsodáltuk annak zenére koreografált 15 perces műsorát.

E rövid pihenő után elbúcsúztunk idegenvezetőnktől, majd elsétáltunk a Jászai Mari téri hajóállomásra. Itt felszálltunk a BKK vízi járművére, és elhajókáztunk a Szent Gellért térig, ezzel téve teljessé „vizes" kirándulásunkat. Innen metróval utaztunk tovább a kőbánya-kispesti vasútállomásra, és vonattal hazajöttünk Kecskemétre.

A program a  TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0223 pályázat támogatásával valósult meg. 

Telek Péter Pál of.
Borbás Márta

Submitted by borbas.marta on