2020. 06. 12.

Piarista nemzetközi találkozók a távoktatás idején

Iskolánk gimnazistái hét héten keresztül nemzetközi találkozókon vehettek részt a korona vírus miatti digitális távoktatás időszaka alatt.

Ezen a héten hetedik alaklommal találkozhattak tanárok és diákok Argentínából, Lengyelországból, Németországból, Ausztriából, Katalóniából, Szlovákiából és Magyarországról. A találkozók meglévő intézményi kapcsolatokra és az Erasmus plus pályázati együttműködésre épültek. Régóta próbálkozunk azzal, hogy online kapcsolatban segítse az idegen nyelvi, különösen az angol nyelvi képzésétünket. Korábban az argentin Córdoba és a szlovák Trencsén város piarista iskoláival működötünk együtt: a diákok rövid videókat osztottak meg egymással saját iskolájukról, ételeikről, kultúrájukról, városukról. A lengyelországi Elblag és a katalóniai Olot piarista iskoláival pedig ősszel indult Erasmus plus pályázat (2019-1-HU01-KA229-061208_1) keretétben kétéves együttműködésünk. Ennek keretében ősszel tanárok és egy diák, valamint szülő vett részt Olotban pedagógiai képzésben, február-márciusban pedig kéthónapos diákcsere indult a három iskola között, amit sajnos a járvány megszakított.

Ezekre az együttműködésekre épült az a projekt, mely során heti rendszerességgel volt lehetőségük a diákoknak egy-egy órára találkozni, angolul beszélgetni. Az első alkalmakkor inkább a kötetlen beszélgetés, ismerkedés dominált, később a diákok visszajelzései, javaslatai alapján konkrét témákról, kérdésekről folyt a beszélgetés. Ezekről rögtön online prezentációt is készítettek a diákok amelyeket a találkozó végén be is mutattak egymásnak. A találkozókhoz csatlakozott salzburgi testvériskolánk néhány diákja, sőt egy német diák is, akinek a córdobai iskolában volt egy ismerőse.

A találkozók most, az európai tanév lezárultával (Argentínában márciusban kezdődött és novemberig tart…) befejeződtek, de terv szerint ősszel a tanórákhoz kapcsolódva folytatódnak.

Az alábbi videóban a diákok röviden szólnak a program e szakaszának zárásaként.

Mikulás Domonkos igazgató

Submitted by mikulas.domonkos on