2019. 11. 25.

A katalóniai Erasmus plus pályázat keretében zajló képzésen szülő és diák is részt vett. Az utolsó napon a helyi szülői képviselettel is történt találkozás.

Keléné Almási Marianna, a 9.c osztály SZMK képviselőjének beszámolója a programról:

 

Barcelona-Olot 2019.11.17-22. Comparative learning képzés SZÜLŐI SZEMMEL

 

Mint ahogy arról már korábban értesülhettetek, az elmúlt héten Katalóniában, Olot városában és Barcelonában egy háromoldalú Erasmus+ képzésen vettünk részt katalán és lengyel pedagógusok közreműködésével, ahol iskolánkat 6 tanár, egy szülő és egy diák képviselte.

A projekt  célja egy forradalmian új képzési forma megismerése az előadásokon túl a napi gyakorlatban is, melyet a katalán piarista iskola, az Escola Pia sikeresen alkalmaz 6-16 éves tanulók oktatásában, több mint 6 éve adaptált amerikai példa nyomán.

Céljuk: képességek, készségek hatékony fejlesztése, az ismeretek gyorsabb, mélyebb elsajátítása kiscsoportos foglalkozások keretein belül, közösségépítés, közösségfejlesztés, környezettudatosság, ösztönzés az egyéni és közösségi felelősségtudat kialakítására.

Különböző képességű tanulók egymást segítve, kiegészítve, komplex témák kidolgozása során, a közösen megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban alkalmazva sajátítják el, ahol a tervezéstől a kivitelezésig, minden munkafolyamatban tevékenyen részt vesznek. Gyakori a külső terepmunka. Mindennapjaik része a sport, a zene, a tánc és egyéb közösségi tevékenységek. Házi feladataik nem csupán a száraz tudásanyag gyakorlása szolgálnak, hanem inkább a gyűjtés, a felfedezés az érdeklődési kör szélesítése a cél.

Tevékenységük során az akadémikus tudás megszerzése mellett nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közösségi tevékenységek megélése során az egyén, mint a társadalom hasznos alkotóeleme, harmonikus és boldog ember legyen, aki az élet bármely területén megállja a helyét.

Volt alkalmam találkozni néhány anyukával az iskolai SZMK képviseletéből, akikkel az új módszerről, a tapasztalataikról, várakozásaikról beszélgettünk.

Többek között említést tettek kezdeti kételyeikről, melyek az évek során eloszlottak, látván, hogy gyermekeik érdeklődőekké, nyitottakká válnak és szeretnek iskolába járni.

Megemlítették, mennyire fontos, hogy a szülőknek az iskolával, a tanárokkal és szülőtársaikkal szoros, egymást segítő, támogató, partneri viszony alakuljon ki. Ehhez persze meg kell egymást ismerni, fontosnak tartják egymás között az őszinte kommunikációt.

Örömmel újságolták, hogy nagyon jó úton járnak, rendszeresen szerveznek közös iskolai programokat a szülők, családok nagyszámú részvételével.

Mind a helyi tanárok, az iskola vezetése, a szülők és a diákok részéről is rendkívüli vendégszeretetben volt részünk utunk során. Rövid szabadidőnkben szívesen megmutatták Olot város nevezetességeit, pl. a Bazilika ódon épületét, ahol egy valódi El Greco festményt őriznek, a város ikonikus helyét, az alvó Montsacopa vulkánt és Barcelona lüktető óvárosát.

Őszinte érdeklődés, nyitottság és kedvesség, figyelmesség jellemezte vendéglátóinkat.

Köszönjük Escola Pia!

 

Submitted by mikulas.domonkos on