2018. 12. 09.

 

            A Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóját 2018. december 6-7. között XII. alkalommal rendezte meg a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja. A kecskeméti Piarista Gimnáziumot Kiss Ildikó tanárnő kíséretében Mihalik Emőke, Nagy Mirtill és jómagam képviseltük. December 5-én este 18 órakor érkeztünk meg a Novotel Szeged szállodába, ahol a szobák átvétele után elfogyasztottuk a vacsoránkat, majd egy rövid városnézés következett.

            A rendezvény díszvendége Dr. Kurt Wüthrich Nobel-díjas svájci kémikus volt. Kitüntetését a biológiai makromolekulák, főleg fehérjék hatékonyabb szerkezetvizsgálatára alkalmas NMR spektroszkópiai módszerek kidolgozásáért nyerte el.

            December 6-án délelőtt 12 fős csoportokban kerekasztal beszélgetés keretében tehettük föl kérdéseinket néhány Szent-Györgyi hallgatónak, akikkel a programról és kutatásaikról beszélgettünk. Az IH Rendezvényközpontban négy Szent-Györgyi hallgató részletes angol nyelvű előadását hallgattuk meg kutatásaikról:

  • Nagy Zsófia egy jól felépített előadásban mondta el, hogyan sikerült új variánsokat azonosítaniuk teljes exom szekvenálással magyar amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő betegekben.
  • Czikkely Márton az antibiotikum rezisztencia tanulmányozása során a genommérnökség eszköztárát alkalmazva igyekszik megjósolni, hogy miként alakulhat ki rezisztencia egyes gyógyszerhatóanyagok felé.
  • Tóth Zsófia a LiliA fehérjét vizsgálja az emberekben zajló öregedési folyamatok jobb megértéséért.
  • Porkoláb Gergő kísérleteinek célja pedig egy nanoméretű agyi gyógyszerbeviteli rendszer kifejlesztése.

            A négy előadás után ebédeltünk, majd a délutáni program néhány Szent-Györgyi mentor angol nyelvű előadása volt. Dr. Farkas Eszter az agysérüléseket követő másodlagos károsodások mérséklésére keresett új megközelítésről beszélt, Dr. Deli Mária a biológiai gátrendszerekkel kapcsolatos széles körű nemzetközi együttműködésben végzett kutatásról, amelynek célja eddig nem ismert terápiás lehetőségek teremtése az idegrendszeri betegségek kezelésében. Dr. Boros Mihály a kísérletes sebészetről, Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna a pikkelysömör betegeken végzett vizsgálatokról mesélt. Dr. Máté Lajos „Egy mutáns egértörzs alkalmazása génterápiában és rákkutatásban’’ címmel tartott nagyon érdekes előadást, Dr. Papp Balázs pedig az anyagcsere működés megismerésének fontosságáról beszélt.

            Félórás kávészünet következett, majd a program fénypontja. Először Dr. Hegyi Péter és Dr. Rakonczay Zoltán bemutatta a Szegedi Tudományos Akadémia programját: cél a tehetséges diákok támogatása, hogy a magyarok minél nagyobb sikereket érjenek el különböző kutatási területeken, valamint újra legyen Nobel-díjas kutatónk. A „Kiváló Hallgató díj 2018’’-at az ALS kutatásában végzett munkájáért Nógrádi Bernát vehette át. A díjátadást követő előadásában ezt taglalta.

            Dr. Dux László bemutatása után következett a várva várt Nobel-díjas Dr. Kurt Wüthrich előadása. Magával ragadóan, szellemesen és nagy szerénységgel beszélt életútjáról. Mindenkit biztatott: olvasson sokat és sportoljon! Előadását gálaműsor, majd gálavacsora követte.

            December 7-én az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Genetikai Intézetében (előzetes regisztráció után) két mikroszkópos technikát, a Fish-t és a kariotipizálást ismertük meg, majd az ebéd után következett a hazautazás.

Lőrincz Anna 11.c biológia tagozat

Submitted by kiss.ildiko on