2015. 07. 17.

Élménybeszámoló

A TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 projekt keretében a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Orvosi Biológiai Intézetének kutatóitól 20 tehetséges magyar és határon túli magyar diák kapott meghívást egy intenzív ötnapos tudományos táborozásra, ahol a fő cél a meglévő ismeretek bővítése és pályaválasztási segítségnyújtás volt. A Kecskeméti Piarista Gimnáziumot Kernya Martin és Moisko Martin 11. évfolyamos gimnazisták képviselték.

Július 5-én késő délután 20 diák kezdte meg táborozását határokon belülről illetve a Vajdaságból. A gyülekező a Hostel66 nevű diákszállóban volt, ahová nagy izgalommal érkeztünk. A játékos bemutatkozások után mindjárt az Orvosi Biológiai Intézetbe mentünk, ahol késő este az intézmény bemutatása után kissé félénken, de annál nagyobb lelkesedéssel fogtunk bele első kísérletünkbe, ahol E. coli baktériumtenyészetet készítettünk, amire egy későbbi gyakorlati feladatban volt szükségünk.

Másnap reggel, július 6-án a Rektori Hivatalban tett látogatásunk után a Biokémiai Intézetbe siettünk, ahol bemutatták az intézmény működését, illetve a gyakorlatban használt eszközöket, az érdeklődők kérdéseire pedig kimerítő válaszokat adtak. Ezután a Szent-Györgyi Albert emlékszobába látogattunk el, és ismertük meg a Nobel-díjas életének történetét, tisztelegtünk érdemei és sikerei előtt. Szemügyre vettük Nobel-díjának másolatát és egyéb elismeréseit valamint az utókorra hagyott használati tárgyait is. A délelőtt utolsó programjaként a Sebészeti Műtéttani Intézetben tartottak egy intézmény bemutatót és prezentációt az ott folyó munkákról, illetve Dr. Kaszaki József docens közreműködésével bepillantást nyertünk egy állatműtétbe is. Az eseményről a Délmagyar napilap is beszámolt. Bőséges ebéd után indultunk a Balaton Felvidéki Nemzeti Park területére, ahol táborozásunk többi részét töltöttük. Solt előtt nem maradhatott el egy rendkívüli megálló, hisz jellegzetes szikes talaját és élővilágát szemügyre kellett vennünk. Este érkeztünk meg a Tihanyi-félszigetre, ahol a sajkodi erdei iskolában szálltunk meg. Ezután Prof. Dr. Boldogkői Zsolt intézetvezető köszöntőjét hallgattuk meg, majd mindenkivel egy rövid beszélgetést folytatott a tanulmányairól, céljairól.

Július 7-én a napot egy frissítő reggeli tornával kezdtük. A délelőtti gyakorlati programhoz két csoportra váltunk, hisz két kísérlet közül lehetett választanunk. Az egyik keretében (Martinnal ezen vettünk részt) a vasárnap este előkészített E. coli baktériumtenyészetből izoláltunk plazmidot, vontunk ki DNS-t, melyet agaróz gélelektroforézissel meg is futtattunk. A másik csapat lehetőséget kapott arra, hogy konyhai eszközök segítségével kiviből vonjon ki DNS-t. A gyakorlatot követően Somlai Artúr paramedikus tartott izgalmas bemutatót a mentőorvosi kocsi felszereléséről. Délután a rekkenő hőség sem tántorított el minket a gyalogtúrától, amely az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetbe vezetett. Bemutatták nekünk az ott folyó munkákat, kutatásokat, illetve egy rövidfilm segítségével ismerkedhettünk a Balaton színes élővilágával. Ha már Tihanyban jártunk, nem maradhatott el a híres levendula limonádé kóstolása sem.  A tábor egyik legmeghatározóbb előadását Dr. Varga Gyula igazságügyi orvosszakértő tartotta, aki a munkájáról és annak nehézségeiről tartott beszámolót, melynek végén a táborozók kérésére képeket is mutatott egyes tetthelyekről, illetve a rengeteg hozzá intézett kérdésre is választ adott. Az éj leszálltával egy újabb gyakorlati feladat következett, ami talán a legizgalmasabb volt mindannyiunk számára.  A feladat neve „CSI" volt, kaptunk egy élethű gyilkossági tetthelyet. Nekünk, „helyszínelőknek" az volt a feladatunk, hogy begyűjtsük az információkat, bizonyítékokat (fegyvert, sörösüveget, véres ruházatot...) , azokról mintát vegyünk, és a gyanúsítottak közül emeljük ki a tettest. A protokoll pontos betartásával mindenkinek sikerült felfedni a bűnügyet.

Július 8-án, szerdán ismét egy kiadós reggeli tornán mozgattuk meg magunkat. Evés után a nagy hőségre tekintettel két program közül választhattunk. A táborozók kisebbik része komplex geológiai és biológiai túravezetéssel a félsziget rejtett kincseit csodálta meg, a túra egyik fő helyszíne az öreg levendulás volt. A csapat többi része pedig egész délelőtt a sajkodi strandon élvezte a Balaton által nyújtott hűsítő kényelmet. A délután ismét gyakorlati programot tartogatott számunkra. A szájnyálkahártyánkról vett minták segítségével X kromoszómákat vizsgáltunk 40x-es nagyításban. Mi, kecskemétiek a lelkesebbek közé tartoztunk, néhány társunkkal együtt az általunk gyűjtött mintákat vizsgáltuk egész délután. Ezek közé tartoztak a Balaton élővilágának apró növény- és rovar képviselői, valamint magában a Balaton vizében élő mikroszkopikus élőlények is. A délután folyamán Boldogkői professzor tartott előadást „A modern biológia jövője" címmel, majd Prazsák István főszervező bemutatóját kísértük figyelemmel, amely a „Biohackerek" mindennapjairól szólt. Ezidőtájban érkezett meg a vihar fölénk, ami meghozta a régóta várt felfrissülést számunkra.  A nap folyamán mindenkiről egy rövid videointerjú készült, amelyben a táborral kapcsolatos élményeket, észrevételeket fejthettük ki. A vacsora után ismét Boldogkői professzor úrral voltunk, de ez alkalommal a csoportot egy kötetlen beszélgetésre hívta „Áltudományok - természetgyógyászat, homeopátia és az akupunktúra" témában. A kezdeti bátortalanságot követően olyannyira tartalmas és hosszas beszélgetés kerekedett professzor úr témájából - aki missziójának tekinti az áltudományok leleplezését és betiltását -, hogy csaknem három órán át tartott. A nap végén az éjjelbe nyúlva „Bioactivity" játékra hívtak minket, ahol mindenki kibontakoztathatta előadóképességét. Méltó zárása volt a napnak.

Július 9-én a reggeli után búsan hagytuk el a sajkodi erdei iskolát, tudva, véget ért a táborozásunk. Tihanyból komppal utaztunk át Balatonfüredre, onnan pedig busszal Veszprémbe, ahol a búcsúzás szomorú pillanatai után hazaindultunk.

Hatalmas élményt nyújtott számunkra ez a rövid táborozás, hiszen nem mindennap adódik ekkora lehetőség egy diák életében, hogy egy ilyen felkészült szakmai csapat mellett dolgozhasson. Mind az elméleti, mind a gyakorlati tudásunkat bővíteni tudtuk, és jó alkalom volt számunkra, hogy megerősítse bennünk a biológia és más természettudományos tárgyak iránti szeretetünket, illetve hogy elgondolkodjunk jövőbeni hivatásunkról is. Alkalmunk nyílt arra is, hogy új barátokat szerezzünk, akik szintén hasonló pályára készülnek. Megtiszteltetésnek éreztük, hogy az Orvosi Biológiai Intézet kutatóit megismerhettük, rendkívül közvetlenek és segítőkészek voltak. Kiemelném őket név szerint, hiszen a tábor nem jöhetett volna létre szervező és lebonyolító munkájuk nélkül.

Prazsák István- főszervező, tudományos segédmunkatárs

Prof. Dr.Boldogkői Zsolt - tanszékvezető

Dr. Tombácz Dóra - egyetemi adjunktus

Csabai Zsolt- PhD hallgató

Oláh Péter- PhD hallgató

 

Köszönet munkájukért!

2015. július 14.

Kernya Martin, Moisko Martin

 

 

 

 

Submitted by suba.adrienne on