2022. 10. 09.

2015 óta 7. alkalommal kapcsolódott iskolánk az országos Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Idén szeptember 30-án 8 helyszínnel vártuk a hozzánk ellátogató a gyerekeket és a felnőtteket az est folyamán. A programokba az iskolánk pedagógusain kívül a Hirös Rescue Team munkatársai is bekapcsolódtak.

Színek, fények varázslata: Nagy Béla, Kernya Martin

Vulkánműködés kicsiben: Iványosi-Szabó Andrea, Lei Noel

Keresd magadban a jövő mérnökét!: Matusz Gabriella

π-szabadulószoba: Bukovszki Erika, Soós Zoltán

Tüzes Kísérletek: Nagy Béla, Kernya Martin, Lévai Zita Mariann

Hírös Rescue Team bemutatkozása: Trencsényi Péter, Mogyoró és Füge

El Camino élménybeszámoló: Kiss Ildikó

Ultramaratonisták élete: Kádár Kitti

 

Az estet az iskolánk kórusa nyitotta meg az aulában egy rövid koncerttel Fehérvári Gábor vezetésével. Az intézményen belül, több helyen iskolánk diákjainak rajzait tekinthették meg a hozzánk látogatók.

Az est folyamán lehetőség nyílt kísérletezésre az Öveges Diáklaborban, ahol sikeresen kiszabadították a részt vevők a színeket a fogságukból, illetve a vulkánok működésébe is betekintést nyerhettek, egyszerű, otthon is elvégezhető kísérletekkel. A műszaki érdeklődésű látogatok megismerhették a Dobot, 3D nyomtató, Microbit működését, de EV3 robotokat is működésbe hoztak, egyszerű parancssor segítségével.

Az idén második alkalommal került meghirdetésre a szabadulószoba, ezúttal is  nagy sikerrel. Két család és egy apa- lánya csapat versenyzett az idővel, miközben egy- két feladatban középiskolás matematikatudásukról is számot kellett adniuk.

Végül mindenki szerencsésen kiszabadult!

A Kutatók Éjszakája programsorozaton belül idén két előadást is meghallgathattak az érdeklődők. Kiss Ildikó kollégánk a Szent Jakab zarándokútról tartott élménybeszámolót. Míg Kádár Kitti ultramaratonista előadásako részletes betekintést nyerhettünk abba, hogy milyen futóként az élet. Megtudhattuk, miként érdemes edzeni, étkezni, vitaminokat szedni, hogyan zajlanak a maratonok. A futással járó küzdelmet párhuzamba állítottuk az iskolai életünkkel: sokat kell tenni, küzdeni azért hogy eredményesen szerepelhessünk és soha nem szabad feladni. 

Hirös Resceu Team munkatársa, Trencsényi Péter az udvaron az életmentő kutyák munkásságát mutatta be.

Az est lezárásaként kiengedtük a palck szellemét és Tüzes kísérletekkel varázsoltuk el a gyerekeket és a felnőtteket.

 

Minden kedves részt vevő kollégámnak köszönöm a szervezést és a megvalósítást. Külön köszönet a Hirös Rescue Team munkatársának, Fehérvári Gábor kórusvezetőnek, Hürkecz Gyöngyi rajz szakos kollégának és a segítő gimnáziumi diákjainknak.

 

Lévai Zita Mariann laborvezető

Submitted by levai.zita on