2021. 09. 26.

2015 óta 6. alkalommal kapcsolódott iskolánk az országos Kutatók Éjszakája programsorozathoz. Idén 8 helyszínnel vártuk a hozzánk ellátogató a gyerekeket és a felnőtteket az est folyamán. A programokba az iskolánk pedagógusain kívül a Hirös Rescue Team munkatársai is bekapcsolódtak.

  • Színek fogságában: Nagy Béla, Iványosi-Szabó Andrea
  • Vulkánműködés kicsiben: Lengyel Balázs, Zákányi Erika
  • Keresd magadban a jövő mérnökét!: Matusz Gabriella, Dankó Zsombor
  • π-szabadulószoba: Bukovszki Erika, Soós Zoltán
  • Tüzes Kísérletek: Nagy Béla, Zákányi Erika, Lévai Zita Mariann
  • Hírös Rescue Team bemutatkozása: Trencsényi Péter, Mogyoró és Füge
  • Újraélesztés a gyakorlatban: Riczu Norbert és Hirös Rescue Team munkatársai
  • Véradás: Bukovszki Erika, Zsámboki Tiborné

Az est folyamán lehetőség nyílt kísérletezésre az Öveges Diáklaborban, ahol sikeresen kiszabadították a részt vevők a színeket a fogságukból, illetve a vulkánok működésébe is betekintést nyerhettek, egyszerű, otthon is elvégezhető kísérletekkel. A műszaki érdeklődésű látogatok megismerhették a Dobot, 3D nyomtató, Microbit működését, de EV3 robotokat is működésbe hoztak, egyszerű parancssor segítségével.

Reméljük, πhentető πllanatokat szereztünk mindenkinek, akik a πár πncéjéből igyekeztek kijutni csapatukkal az idén debütáló szabadulószobánkból. A hétköznapokon matekos teremként funciónáló helyiséget előző délután alakítottuk át játéktérré. Különböző feladatok láncolata vezetett a kiutat jelentő kulcshoz, melyet egy számzáras lakat őrzött. A feladványokhoz itt-ott minimális matematikai tudásra, logikára, asszociációra, ötletre is szükség volt, de akadt olyan rejtvény is, amelyhez a π számhoz kapcsolódó érdekességek ismerete (vagy kikeresése interneten) volt szükséges. Az éles bevetés előtt volt egy tesztüzemünk is, az ezen felmerült problémákat sikeresen megoldottuk, mire a regisztrált versenyzők megérkeztek. Videóhíváson keresztül végig láttuk és hallottuk a bentlévőket és így segíteni is tudtunk, ha esetleg elakadtak. Az utolsó turnusban több család is összejött, a szülőkkel egy másik teremből izgultuk végig a kivetítőt figyelve, kijut-e időben a csapat. Az 50 perces játékidő minden esetben hihetetlenül gyorsan elrepült és szerencsére senki nem rekedt bent a teremben. A kijutók öröméből és visszajelzéseiből inspirálódva hamarosan elkezdünk ötletelni a jövő évi akadályokon, hiszen a rendelkezésre álló helyek (4 turnus volt összesen) idén πllanatok alatt beteltek.

A tornaszobában a sikeres újraélesztés lépéseit mutatták be a Hirös Resceu Team munkatársai, míg az udvaron az életmentő kutyák munkásságát mutatta be az egyik kiképző tiszt.

Az est lezárásaként kiengedtük a palck szellemét és Tüzes kísérletekkel varázsoltuk el a gyerekeket és a felnőtteket.

 

A Kutatók Éjszakája programsorozaton belül véradásra került sor  14:00 - 17:00 óráig a tornateremben. Összesen 30 donor adhatott vért, akik között a végzős évfolyamból többen először tapasztalhatták meg a segítségnyújtás ezen formáját.  Ezúton is köszönjük önzetlen helytállásukat!

A legtöbb véradót a 9 - 11. évfolyamon a 9.c, míg a végzősök közül a 12.a osztály mozgósította. Jutalmuk egy-egy torta!

 

Minden kedves részt vevő kollégámnak köszönöm a szervezést és a megvalósítást. Külön köszönet a Hirös Rescue Team munkatársainak, Véradó Állomásnak és a segítő gimnáziumi diákjainknak.

 

Lévai Zita Mariann laborvezető

 

Submitted by levai.zita on