2018. 02. 01.

A Cifrapalota kiállításán megtekintettük a Seuso kincseket, melyek szépségük mellett az őket körüllengő rejtélyek miatt is legalább olyan híresek. Mosakodáshoz használatos edényeket, a lakomákon használt kancsókat és díszes tálakat láthattunk. Az egyik legszebb darab egyértelműen a tulajdonos nevét is megörökítő vadásztál volt, melyet közelről megcsodálhattunk. 

Elcsodálkoztak tanulóink, mikor hallották, hogy abban az időben az ezüst edények használata megszokott volt a mindennnapokban a gazdagabb rómaiaknál. 

A kiállítást múzeumpedagógiai foglalkozás követte. Jellegzetes, az ételek ízesítéséhez használt  fűszereket szagoltunk: borsot, kaprot, koriandert, babérlevelet és  köményt. A rómaiak a flamingótól a vad ételeken át sok mindent fogyasztottak. Megtudtuk, hogy annak érdekében, hogy minél ízletesebb legyen az elkészítendő állatok húsa némelyiket még fügével is etették.   

A gyerekek kipróbálták, milyen lehetett félig fekvő helyzetben enni.  Mindnyájan élményekkel gazdagon távoztunk. 

 

Máj Judit és Mikulás Gáborné

Submitted by mikulasne.kati on