A Selye János Diáklaborhálózat a sajtóban
2023. 09. 11.

Diákoknak kínálnak izgalmas programokat a Selye János Diáklaborok

A "Selye János Diáklaborhálózat kiépítése" pályázat keretein belül hamarosan elindulnak a foglalkozások a kecskeméti Selye laborokban is. A Piarista Iskola és a Bányai Júlia Gimnázium diáklaboratóriumaiban ingyenes foglalkozásokkal várják a kecskeméti és a városkörnyéki intézmények érdeklődő 7-13. évfolyamos diákjait.

A programok célja a Természettudományok, Informatika, Műszaki és Matematikai tudományterületek (TIMM) népszerűsítése, korszerű eszközök és a kutatási lehetőségek megismertetése a diákokkal, gyakorlati megvalósítás, kísérletezés ösztönzése. A biológia, kémia, fizika, informatika, műszaki témaköröket magában foglaló tevékenységek tehetséggondozó műhelyekként túlmutatnak a tananyagokon, de segíthetik az emelt szintű érettségire, majd továbbtanulásra való felkészülést.

A kecskeméti és a Kecskemét környéki intézmények diákjainak kínálunk foglalkozásokat többek között atom- és magfizika, digitális mérések, analitikai kémia, élettan, technológia, kódolás, környezeti mérések, mikroszkópia, robotika, 3D nyomtatás, mikrobiológia témakörökben.

A pályázat konzorciumi formában zajlik, a Duna-Tisza-közi konzorciumnak a kecskeméti laborokon túl tagjai a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium és a dabasi Táncsics Mihály Gimnázium diáklaborjai is. Jelenleg az eszközök beszerzése indult el, és már egyes foglalkozások is elérhetőek, most még elsősorban iskolai kapcsolatokon keresztül. Hamarosan meghirdetésre kerülnek nyitott foglalkozások is, és a laborok tevékenysége iránt érdeklődő diákok számára hálózat kialakítása is elkezdődik.

A Selye János Diáklaborhálózat célja az is, hogy az iparral, vállalkozásokkal, felsőoktatással és más szereplőkkel kapcsolatokat építsen ki annak érdekében, hogy a résztvevő laborok hosszabb távon is tudják segíteni a műszaki, természettudományos pályaorientációt, innovációt, tehetséggondozást.

Az első foglalkozások tervezett időpontja a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban (6000 Kecskemét, Nyíri út 11.): 

szeptember 14., csütörtök, 14:30, a foglalkozás tervezett témája: atom-és magfizika, relativitás elmélet

szeptember 15., péntek, 14:30, a foglalkozás tervezett témája: kiralitás, optikai izoméria, oldatok forgatóképessége és annak mérése;

szeptember 18., hétfő, 14:30, a foglalkozás tervezett témája: élettan

A Bányai Júlia Gimnáziumban tervezett foglalkozásokról ITT és ITT tájékozódhatnak. 

Szeptember 29-én mindkét labor várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakája programra!

 

Forrás: KEOL.hu

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2023-09/20211108_124427.jpg?h=94c1fa6f&itok=IN1XARSc
Submitted by mikulas.domonkos on