2008. 04. 08.

Április 8-án az egykori piarista diák, Sántha György költő születésének 120. évfordulójára emlékeztünk. A tiszteletére rendezett megemlékezésen részt vett iskolánk képviseletében egy kisebb tanári és diákküldöttség. Először a költő emléktábláját koszorúztuk meg egykori lakóházán, ahol megemlékező beszédet mondott Komáromi Attila, a Katona József Társaság elnöke. Ezt követően ünnepi ülésen vettünk részt a városháza dísztermében, melyen neves irodalomtörténészek, lokálpatrióták tartottak megemlékező előadásokat.

Az előadók közül néhány név: Heltai Nándor, Jelenits István SchP, Kis János, Nagy Attila SchP, Orosz László, Örkényi Zsuzsa, Szabó Gábor, Szabó Mihály, Varga Mihály, Vetéssy Katalin. Az emlékülés házigazdája Bajtai Mária tanárnő volt, a MIT vezetőségi tagja.

Szenzációszámba ment az az 1905-ből származó érettségi tabló, amit iskolánkból vittünk át, és amin megmutathattuk a piaristáknál maturáló költő ifjúkori arcképét. Ez a tabló majdnem 100 évig az egykori kolozsvári piarista iskola padlásán hányódott, mígnem Ruppert József SchP, generálisi asszisztens, korábbi igazgatónk 2005-ben fel nem fedezte az értékes leletet, és vissza nem juttatta iskolánknak.

Submitted by mikulas.domonkos on