Salzburgi projekthét
2024. 02. 09.

Az Erasmus plusz program keretében 10 diákunk a 10. évfolyamból 2024 februárjában a projekthét idején salzburgi tanulmányi kiránduláson vett részt.

Az Erasmus plusz pályázatunkban megfogalmazott célok jegyében alakítottuk ki a hét programját. A következőket tartottuk szem előtt:

  • a diákok nemzetközi együttműködés során használhassák a nyelvtudásukat

  • a nyelvi sokszínűség támogatása céljából a német nyelv kapja a fő szerepet

  • az idegen nyelvi környezetben való tartózkodás erősítse a diákok motivációját a nyelvtanulásra

  • olyan témán dolgozzunk, amely mindkét iskola számára releváns

A program vegyes mobilitás jellegének megfelelően online előkészítéssel startolt a projekt.  A diákok felvették a kapcsolatot a vendéglátókkal, majd egy kollaborációs felületen megfogalmazták a projekttel kapcsolatos elvárásaikat, tanulási céljaikat. Ezután az öt projektcsoport egy-egy prezentációban mutatta be a résztvevők, illetve a 10. évfolyam haladó németes diákjai számára Salzburg nevezetességeit és a testvériskolát.

Diákjaink osztrák családoknál voltak elszállásolva, ahol ideális körülmények között fejleszthették nyelvtudásukat. A hétvégén a családok szerveztek számukra programokat. A közös programok során a diákok megtekintették az iskolát, ismerkedtek az osztrák iskolarendszer jellegzetességeivel. Az ismerkedős játékok után a projekten dolgoztak a diákok vegyes csoportokban. Az idei téma a társadalmi felelősségvállalás volt, ehhez kapcsolódóan a résztvevők a salzburgi iskola szociális projektjeit térképezték fel (adománygyűjtő akciók, ukrán menekültek segítése, a legfiatalabb diákok beilleszkedését segítő mentorprojekt, a rendház és a kollégium szociális feladatai). A magyar tanulók először osztrák társaiktól gyűjtöttek információkat a témában, majd kérdéskatalógust állítottak össze, végül a témákhoz kapcsolódóan interjúkat készítettek az adott területért felelős tanárokkal.

A projektmunka mellett a résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerkedni Salzburg városának történelmével és nevezetességeivel, sőt még egy kiadós gyalogtúra is belefért a programba. A diákok feladatként kapták, hogy egy-egy programponthoz protokollt készítsenek és ebben rögzítsék a legfontosabb eseményeket, a megszerzett ismereteket. A szerdai napot egy Salzburgról szóló Kahoot-kvíz zárta.

Csütörtökön az ebéd utáni búcsúprogramon a vendéglátó diákok családjai által készített finomságokat fogyasztottuk el. Ezután Peter Porenta igazgató úr tartott beszédet, kiemelve a személyes találkozások fontosságát. A kecskeméti csoport szerény ajándékkal köszönte meg a program szervezését és lebonyolítását Dr. Nikolaus Czifra és Benedikt Blender tanár uraknak.

A kecskeméti diákok kísérői Hardiné Udvarhelyi Angelika tanárnő és Talmácsi József tanár úr voltak.

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-02/20240207_102057.jpg?h=bd106464&itok=DdWsc2n_
Submitted by talmacsi.jozsef on