2022. 03. 08.

 

Beszámoló a Piarista Óvodák Szakmai Találkozójáról

 

Az ország három piarista óvodája, 16 pedagógusának részvételével zajlott március 4-én a Piarista Óvodák Szakmai Találkozója.

Az országban elsőként Nagykanizsán 2008-ban nyitotta meg kapuit a Piarista Óvoda. A kezdeti években a Piarista Iskola épületében kapott helyet 3 csoporttal. Ez kényszer szülte megoldás volt, mivel az e célra használt termek, helyiségek nem igazán voltak alkalmasak óvodának. (Európában a piaristák  spanyol tartományában az a gyakorlat, hogy az óvodák az iskolákkal egy épületben működnek, annak szerves részeként biztosítják a nevelés folytonosságát.) Uniós pályázatból valósult meg az óvoda új épülete, ahol 2015-ben már négy csoportban fogadták a gyerekeket.

Kecskeméten a Piarista Óvoda 2014-ben nyílt meg. A 2012-ben elnyert pályázattal,  fenntartói és önkormányzati támogatással épült három csoportos óvodával egy komplex oktatási és gyermeknevelési folyamat valósult meg a gyermekek 3 éves korától az érettségiig. 

Az 1976-ban épült hédervári Napsugár Napköziotthonos Óvodában két csoportban fogadják a gyerekeket. Ők 2016-ban kapcsolódtak a piaristákhoz. Ekkor vette át a Piarista Rend Magyar Tartománya az általános iskola és az óvoda fenntartását a hédervári önkormányzattól.

 

A vendégek fogadását, köszöntését követően bejártuk az óvodát. Pedagógusaink a házigazdák büszkeségével mutatták meg csoportjaikat. Számtalan kérdés hangzott el, sok ötletet adó, inspiráló, tartalmas szakmai beszélgetés alakult ki a résztvevők között.

A találkozó első részében a vendéglátó, a mi óvodánk mutatkozott be elsőként. Beszámoltunk a 2020-2021-ben megvalósult „Nézd a Földnek 100 csodáját!” tehetség-kibontakoztató programunkról, melyből egy gazdag szakmai anyag, jó gyakorlat született.

Szabó Krisztina óvónő a Katolikus Pedagógiai Intézetben, a vallás-erkölcsi munkacsoportban való szakmai munkájáról és a velük való együttműködésről számolt be a résztvevőknek.  A KAPI már több mint két évtizede segíti, támogatja az óvodapedagógusok szakmai munkáját képzéseivel, kiadványaival.

A hédervári óvodavezető, Tóthné Göndöcs Annamária mutatta be a települést, intézményüket, közösségüket, mesélt az ott folyó munkáról, fejlesztésekről, nehézségekről, kihívásokról, örömökről.

A találkozó második részét egy bemutatkozó kisfilmmel nyitotta a nagykanizsai óvodavezető, Titz Eszter. Várfalviné Mércz Rita óvónő mesélt a Zöldoviról, a „Legszebb  konyhakertek” pályázatról,  a „Biogazdálkodás az óvodában” videopályázatról, azokon való eredményes szereplésükről, a természetvédelem és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségükről.

A látottakhoz, elhangzottakhoz kapcsolódó kérdések vitték tovább a beszélgetés fonalát, ahol a napirend, a szokások, programlehetőségek, fejlesztések, a személyi feltételek, a mindennapok nehézségei, azok megoldásai kerültek elő. Megosztottuk a tapasztalatainkat többek között arról,

  •   Milyen pozitív folyamatok, fejlesztések, szakmai együttműködések zajlanak óvodáinkban?
  •   Hogyan befolyásolta a covid-helyzet az óvodáink életét, milyen változásokat hozott? Milyen pozitív változást hozott?
  •   Milyen kihívásokkal, nehézségekkel, problémákkal kellett, kell szembenéznünk?  

 

A találkozó az első ilyen jellegű, óvodáinkat összefogó esemény volt. Szeretnénk lépni együttműködésünk fejlesztésében, jó gyakorlatok, belső tudásátadás megosztásával, rendszeres találkozókat megvalósítva.

 

A nap méltó lezárásaként közös imádság keretében az Úristen gondviselő szeretetére bíztuk piarista óvodáink mindennapjait és jövőjét. A Szent negyvennap kezdetén a napi imádság éltető erejéről, és a krisztusi béke ajándékáról elmélkedtünk.

 

Kecskemét, 2022. március 7.

 

                                                                       dr. Urbánné Lehoczki Adrienne

                                                                                   óvodavezető

Submitted by lehoczki.adrienne on