2013. 10. 26.

2013. október 11-13-ig zajlott a lengyelországi Varsóban a Közép-európai piarista rendtartományok világi munkatársainak első nemzetközi találkozója.

A találkozóra lengyel, szlovák, cseh, osztrák és magyar résztvevők érkeztek. A rendezvény párhuzamosan zajlott egy, a lengyelországi piarista iskolák munkatársainak szervezett programmal egy varsói lelkigyakorlatos központban. Magyarországról Labancz Zsolt tartományfőnök úr mellett Szegedről, Kecskemétről,Gödről, Vácról voltunk jelen résztvevőként.

Számomra a találkozó egyik közvetlen hozama, hogy a magyar csapaton belül intenzíven beszélgettünk a szerzetes-világi együttműködésről, a világi piarista, kalazanciusi identitásról és azokról a módokról, ahogyan ez megvalósulhat. Emellett megismertünk más különböző kapcsolódási módokat is az egyes országokból. Harmadrészt fontos volt a nemzetközi kapcsolatok létesítése, hálózatépítés is. Jelen voltak elblagi és privigyei partneriskolánkból is munkatársak, és a bécsi piarista óvodával is egyeztettünk egy későbbi személyes tapasztalatcserét.

Ezen a rendezvényen tett fogadalmat a Piarista Testvériségbe négy világi munkatárs az elblagi partneriskolánkból. Lengyelországban ők voltak az elsők, akik további három társukkal együtt az elköteleződésnek azt a formáját választották.

Odafelé a krakkói tartományfőnökségen pihentünk meg éjszakára, így a programba belefért egy krakkói esti városnézés, másnap látogatás az ottani piarista iskolába és a częstochowai kegyhely rövid megtekintése is.

Mikulás Domonkos

Submitted by mikulas.domonkos on