2018. 11. 29.

November 29-én a Menő Menza pályázat keretén belül a Mi az amit iszol ? című laborfoglalkozás alkalmával próbáltuk a legkisebb korosztálynak bemutatni a cukros italok hátrányát. Házi cukorfokoló segítségével különböző üdítők, szörpök, gyümölcslevek cukortartalmát nézhették meg az ovisok. Rácsodálkoztak, hogy 2 dl Colában  20 db kockacukornak megfelelő cukormennyiség található. Ezt a valóságban látni még furcsább volt számukra, mikor a 20 kockacukrot kiszámolva ténylegesen előttük volt az a rengeteg cukor ami az üdítőben van. 

Egy  élesztős és lufis kísérlettel  azért a cukor jótékony hatását is megtapasztalhatták.

Ételfesték segítségével színes folyadékcsíkokat is létrehoztak, így ismerkedve a folyadékok sűrűségével.

A cukrok fogalmát bővítve megismerkedtek különböző élelmiszerek  keményítőtartalmával és végül gumicukrok segítségével bemutattuk, hogy miért vagyunk még szomjasabbak a cukros üdítők fogyasztása után.

A gyakorlat második részében külön teremben kóstolhattak a gyerekek frissen préselt almalevet, narancslevet és különböző gyümölcsleveket, valamint frissen készített répalevet és zöldségleveket (cékla, paradicsom). A helyben készített rizstejes banánturmix is nagy sikert aratott.

Végül különböző ásványvizeket és gyógyvizeket is megismerhettek a kis ovisok.

Köszönjük a projektben részt vevő kollégák és gimnáziumi segítők munkáját.

 

Pákozdi Erika, Lévai Zita Mariann szervezők

 

A projekt a Koháry István Alapítvány  EFOP-1.8.5-17-2017-00155 számú, Menő menza a kecskeméti Piarista Iskolában című pályázat jóvoltából valósult meg.

Submitted by levai.zita on