Piarista óvodák szakmai találkozója Héderváron
2024. 03. 03.

Március elsején, pénteken, szakmai napon vettünk részt a Nagy-Duna és a Mosoni-Duna ölelésében, a Szigetközben fekvő Héderváron. Két éve mi voltunk a házigazdák Kecskeméten és a találkozás mindhárom piarista óvoda számára maradandó élmény volt.  Most talán még nagyobb izgalommal készültünk az utazásra.

 Hatalmas vendégszeretettel fogadtak bennünket és a nagykanizsai óvónőket a hédervári kolléganők, Tóthné Göndöcs Annamária óvodavezető, a Mosonmagyaróvári Piarista Iskola vezetője Nyerges-Zombó Katalin valamint Radnics Zoltán piarista szerzetes, házfőnök, pasztorális felelős. Megismerkedtünk a gyönyörűen felújított három csoportos épülettel majd megkezdtük szakmai tanácskozásunkat. Fő témánk az idei nevelési évben bevezetett Ovikréta rendszer használata, tapasztalatok cseréje volt. Egymás hétköznapi gyakorlatát megismerve megerősítést kaptunk arról, hogy jó úton haladunk a rendszer ismeretében és napi kezelésében. 

A nap további részében megismerkedhettünk Bősi Éva festő- és szobrászművésszel és alkotásaival, aki a Hollandiából származó paverpol környezetbarát, kreatív technikát mutatta be nekünk, aminek fontos eleme az anyagok újra hasznosítása. A technika segítségével táblaképet készítettünk. Olyan egyszerű, de látványos fogásokat láttunk, amit a mindennapi gyakorlatban, a gyermekek körében is alkalmazhatunk, fejlesztve alkotóképességüket, kreativitásukat, környezettudatos magatartásukat. A nap végén a művésznő két alkotása tombolasorsolás útján került két kecskeméti kolléganőhöz. 

Tartalmas programunkba belefért a délután folyamán Hédervár nevezetességeivel, történelmével való ismerkedés. Idegenvezetőnk, a 82 éves Göndöcs László, nyugalmazott polgármester volt, aki a mai napig szívén viseli, hogy az arra járó vendégeknek bemutassa lakóhelyét. A kb. 1300 lélekszámú település első írásos emlékei 1200-as évekből származnak. Van itt kastély, kápolnák, cserkészmúlt, neves síremlékek, Szent Mihályról nevezett templom, tekintélyes méretű kb. 700 éves kocsányos tölgy, amelyet a néphit ezerévesnek tart. Annak a kötőféknek a nyomát is felfedezni vélik a törzsén, amellyel Árpád fejedelem annak idején a lovát hozzákötötte. A tölgy kerülete: 720 cm, legnagyobb átmérője: 235 cm, magassága: 14 méter.  A Boldogasszony kápolna mellett lévő lorettói kápolnában, mely híres búcsújáróhely volt, Szűz Mária magyarok Nagyasszonyának több, mint 500 éves faszobra előtt Zoltán atya lelki útravalót és áldást adott nekünk, majd a hédervári óvónők, a Hédervári Szűzanya egykori gyönyörű búcsús énekével zárták a napot.

 Elgondolkodtam a nap élményeiből mit is tudok majd átadni az ovisoknak, mert mindig számontartják hol jártunk, mit csináltunk mikor nem voltunk velük. A napi gyertyagyújtások alkalmával bizonyára örömet fog szerezni számukra a Hédervári Szűzanya képével díszített ajándékgyertya. A nevezetességek közül pedig kedves lehet számukra egy krumplibogár, amit ők leginkább a Bogyó és Babócából Döme néven ismerhetnek. 1947-ben a hagyomány szerint itt találtak először az országban burgonyabogarat. Emlékét ma egy bronzszobor őrzi, talán az egyetlen bogarat ábrázoló szobor az egész országban, melyet az 50 éves jubileum alkalmára állítottak 1997-ben a községházával szembeni téren.

Hajagosné Csernák Gizella óvodapedagógus

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-03/slider_0.jpg?h=e7232aec&itok=wzdR20mA
Submitted by hajagosne.gizella on