2016. 10. 16.

 

Október 14-én a budapesti Piarista Központban a piarista intézmények diákönkormányzatainak (DÖK) találkozóját rendezték meg a diákönkormányzatok képviselői és kísérő tanárai részvételével. Kecskeméti intézményünket a gimnázium, kollégium és felső tagozatos DÖK-ös diákok, valamint Galaczi Tibor SchP, Bodza Pál és Borbás Márta mentortanárok képviselték a talákozón. 

A „DÖK-nap" során a csapatok különböző szempontok szerinti bemutatkozását és prezentációját követően a diákok és tanárok csoportokban dolgozva mélyedtek el az önkormányzatiság működésében, a piarista iskola és „az ideális diákönkormányzat" jellemzőinek és kapcsolatainak keresésében. A találkozó és a műhelymunkák célja  - a Piarista Pedagógia Stratégiának megfelelően - a diákok bevonása az iskolai folyamatokba,  akik a diákönkormányzatok révén aktív alakítóivá is válnak az iskolai életnek.

***

Az alábbiakban Lasancz Levente 11.c osztályos diákunk beszámolója olvasható a találkozóról. 

 

Országos piarista DÖK találkozó

Pesten megrendezték az első országos piarista DÖK alakuló gyűlést, ahová az ország minden piarista iskolájából érkeztek képviselők. Gimnáziumunkat Tar Barnabás, Cseh Viktor, Lasancz Levente, Karsai Klaudia képviselte, továbbá a Kecskeméti piarista általános iskola felső tagozata is szép számban küldött DÖK-ös diákokat.

Első ízben minden egyes diákönkormányzat bemutatta működését, programjait, a DÖK-képviselő "lét" előnyeit és hátrányait. Jöttek olyan iskolákból is ahol a DÖK még alakulóban van. Mi is bemutattuk iskolánk diákönkormányzatát és működését és annak színes programjait.

Ezt követően csoportmunkában vettünk részt, ahol beszéltünk a DÖK jövőjéről és problémáiról. Rengeteg kreatív ötlet született és sok jó tanáccsal láttuk el egymást. A végén a tanultakat összegeztük és minden képviselő beszámolt arról, hogy milyen ötletekkel, tapasztalatokkal és új tervekkel tér vissza iskolájába. Ez a találkozó olyan sikeres lett, hogy a képviselők javasolták hogy legyen ez egy állandó program és hogy a diákönkormányzatok között folyamatos kapcsolat legyen.

 

Submitted by nagy.attila on