2015. 07. 31.

 

Az idei Közép-európai Piarista Ifjúsági Találkozó (PYM - Piarist Youth Meeting) az ausztriai Horn városában volt július 25. és 31. között. A résztvevő 270 fiatal a következő országokból érkezett: Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Belorusszia, Csehország.

A fiatalok szállása Horn városkájának gimnáziumi épületében volt. A programok nagyobbrészt a Canisius rendezvényházban, valamint a Piarista Templomban zajlottak. A lelki programok (reggeli és esti imádságok, szentmisék, szentségimádások, nemzeti és nemzetközi kiscsoportos beszélgetések, előadások, tanúságtételek) mellett számos kirándulós és szabadidős programra is adódott lehetőség az egy hetes találkozó alatt. Így jutotottak el a résztvevők a környék lenyűgöző turisztikai látványosságát jelentő festői Rosenburg-i fellegvárba és a hatalmas Altenburg-i bencés apátságba. Mindezek mellett egész napos kirándulást is szerveztek Bécsbe, ahol meglátogatták az ott élő piarista közösséget (Maria Treu) valamint a piarista renddel rokon Kalazantinus atyák rendházát és templomát (Kalasantinerkirche St. Josef). Az ifjúsági találkozó már jól ismert, elmaradhatatlan részei voltak a fergeteges hangulatú táncos mulatságok is.

Magyarországról minden piarista iskolából érkeztek diákok a PYM-re, összesen 59-en. Kiutazásukat a tartományfőnökség anyagilag támogatta. A magyar piarista csapat munkáját az alábbi kollégák koordinálták: 

  • Nyeste Pál SchP - Nagykanizsa
  • Keserű György SchP - Szeged
  • Kiss Ildikó - Kecskemét
  • Molnár Zsuzsanna - Mosonmagyaróvár
  • Bukta Ildikó - Mosonmagyaróvár
  • Péli Sándor - Vác
  • Tóth Péter - Göd

Köszönjük szépen mindnyájuk segítségét, továbbá Böszörményi Géza SchP atya találkozót előkészítő munkáját.

Ami a jövőt illeti.

  • 2015 októberében ismét lesz a szokásos őszi PYM találkozó Krakkóban.
  • 2016 nyarán is lehet számítani nemzetközi találkozóra, melyet a krakkói világifjúsági találkozóhoz kapcsolódóan tervezünk megszervezni.
  • 2017 nyarán előreláthatólag Észak-Olaszországban lesz a Piarista Ifjúsági Találkozó. 

Nagy Attila SchP ig.

*   *   *

Az alábbiakban Ferencz Flóra 10. évfolyamos diákunk élménybeszámolója olvasható. 

 

„Boldogok kiknek szívük tiszta, mert ők meglátják Istent." (Mt 5,8)

 

A fentebbi idézet volt az idei Piarista Ifjúsági Találkozó mottója. 2015.07.25-31-ig részt vehettünk Ausztriában a sokadszorra megszervezett Piarista Ifjúsági Találkozón. Kecskeméti gimnáziumunkból 10-en vehettek részt: Szabó József öregdiák, Bodnár Anna, Nyírő Marietta, Gál Gergő, Tot Bernadett, Tuza Borbála, Vass Viktor, Nyírő Vivien, Nagy Anna és Ferencz Flóra.

A PYM egy olyan találkozó, amelyben lehetőségünk nyílik jobban odafigyelni magunkra, Istenre. Bár más nyelven beszélünk, mégis a hit, a piarista szellem az ami összeköt minket. Idén az ausztriai Hornban szervezték meg az ifjúsági találkozót. Az egyhetes lelkigyakorlat középpontjában az Eukarisztia állt, melynek elmélyítésére a mindennapos misék, Szentségimádás, gyónás és a lelkileg gazdag kiscsoportos beszélgetések, foglalkozások adtak lehetőséget. Természetesen több alkalommal is kirándultunk. Megnézhettük az Altenburg Abbey-t, lehettünk Bécsben és Rosenburgba is elmehettünk. Kikapcsolódhattunk a sport, a kalandpark és az esti workshop-ok által is. Tanulhattunk piarista táncokat, melyeket az elmaradhatatlan utolsó esti záró bulin többiekkel együtt táncolhattuk is. Megismerkedtünk másokkal is, beszélhettünk piarista atyákkal és nővérekkel. Könnyítette ismerkedésünket az, hogy be voltunk osztva nemzetközi csoportokba, így egy kicsit idegen nyelveinket is gyakorolhattuk.

Jövőre, 2016 nyarán a világtalálkozóval együtt lesz összekapcsolva a nemzetközi találkozó, ami Lengyelországban lesz megszervezve.

 

Submitted by nagy.attila on