2019. 06. 01.

A Piarista Hivatások Napja (május 31.) ahhoz az eseményhez kötődik, hogy a 17. század elején ezen a napon szegődött GLICERIO LANDRIANI, egy szent életű, elhivatott olasz ifjú Kalazanci Szent Józsefhez, hogy osztozzon vele a gyermekeket szolgáló, oktató, nevelő munkájában. Ezen a napon szerte a világon piarista hivatásokért imádkoztunk. 

Kecskeméten diákmisék keretében imádkoztunk piarista hivatásokért. Gimnazista fiataljaihoz meghívtuk iskolánk egykori diákját, a piarista szerzetesi életre készülő Szabó Dánielt (2013.B), hogy beszéljen nekünk hivatásának gyökereiről, mibenlétéről. Öregdiákunk a szentmise prédikációjában, majd később a díszteremben közvetlen beszélgetés formájában is teljesítette kérésünket. 

A diákmisékben egyszersmind megemlékeztünk a "karai vértanúkról", Kósa József plébánosról és Hornyik Károly káplán atyáról, akik 100 éve szenvedtek vértanúhalált. A két lelkipásztor iskolánk öregdiákjai voltak, a kommunista Tanácsköztársaság vallásüldözésének estek áldozatul. (A váci egyházmegyében, Jászkarajenő településen szolgáltak. Vértanúhaláluk centenáriuma alkalmából felavatták szobrukat és tiszteletükre emlékkonferenciát rendeztek, melyen előadó volt gimnáziumunk egykori igazgatója, Ruppert József piarista atya is.)

Nagy Attila SchP

Submitted by nagy.attila on