Piarista diákok Rheinbachban
2024. 02. 10.

2024. január 31-február 7. között 12 diákunk járt Rheinbachban, hogy a 2023-1-HU01-KA121-SCH-000132881 Erasmus plus pályázat keretében a St. Josef-Gymnasium tanulóival közösen valósítsa meg projekttervét. Idén a demokrácia és a politika témáját választottunk, tevékenységeink ehhez kapcsolódtak az iskolában és külső helyszíneken.

Diákjaink a fogadó német diákok családjainál kaptak szállást és közösen töltötték el a szabadidőt, illetve a hétvégét. Számos lehetőségük adódott a német és az angol nyelv gyakorlására, közelebbről is megismerhették a helyi kultúrát, a gasztronómiát, a mindennapokat és a karneváli ünnepi hagyományokat.

A tanulók az utazást megelőzően előkészítő feladatokat végeztek:

  • Felvették a kapcsolatot a fogadó diákokkal, így ismerősként üdvözölhették egymást Rheinbachban.

  • A tervezett program alapján felkészültek a helyszínek témájából és párban prezentációkat készítettek, amelyeket bemutattak egymásnak.

  • Megfogalmazták tanulási céljaikat és kiválasztották a témákat, amelyekről később bemutatót készítettek.

A várossal és a gimnáziummal való ismerkedés után a projektfeladatokat párokban oldották meg diákjaink. Részt vettek tanítási órákon és az iskola szimfonikus zenekarának karneváli koncertjén is.

A demokrácia-politika témát egyre szélesedő körben ismerhették meg a tanulók: iskolai, városi, kistérségi, majd tartományi szinten.

A St. Josef-Gymnasiumban a helyi diákönkormányzat képviselőivel beszélgettünk. A városházán a polgármester mesélt Rheinbach múltjáról és jelenéről. Ellátogatott hozzánk a térség parlamenti képviselője is, aki a választási rendszerről, a képviselő feladatairól, a helyi közösségi politika céljairól és a német-magyar gazdasági kapcsolatokról beszélt.

A kölni Dokumentációs Központban interaktív demokrácia-építő játékban vettek részt a diákok, természetesen városnézésre is volt lehetőség: a kölni dóm történetét a német diákok mutatták be nekünk, majd a kölni panorámát csodálhattuk meg a 103 m magas kilátótoronyból.

Következő utazásunk Bonnba vezetett, a Történelem Házában Németország 1945-től napjainkig tartó történelmével ismerkedtünk. A városnézés itt sem maradt el: megtekintettük a MünstertBeethoven szülőházát és híres szobrát, sétáltunk a Rajna partján. Este közös pizzázással zártuk a programot.

Végül a düsseldorfi tartományi parlamentben, a Landtagban tettünk látogatást, ahol Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányzásába pillanthattunk be. Felejthetetlen élmény volt a német kultúrával, mindennapi élettel, hagyományokkal, ünnepekkel és fogadóinkkal való találkozás.

A diákok munkájukról feljegyzést készítettek, amely részletes beszámolóvá bővül, és visszajelzést adnak tanulási céljaik megvalósulásáról.

A német diákcsoportot áprilisban látjuk vendégül Kecskeméten. Egy hetet töltünk együtt, folytatva a közös projekttémát és tovább mélyítve a cserediák-program alatt szövődött barátságokat.

/sites/default/files/styles/tartalom_kep/public/2024-02/IMG_20240202_114256.jpg?h=ed2371d2&itok=TW7Xkq1M
Submitted by sipocz.brigitta on