2010. 06. 10.

Franciául tanuló diákjaink a Katona József Gimnáziumban pétanque versenyen voltak.  

A francia eredetű játék célja, hogy a saját golyóink minél közelebb legyenek az öcsihez, mert azok érnek pontot. A verseny a 13. pont eléréséig tart, az a csapat nyer, aki előbb eléri. Minden golyó egy pontot ér. Az öcsi közelében a játék során a dobó játékosnak egy csapattársa tartózkodhat, aki mutatja a dobott golyó becsapódási pontját. A játékosok és nézők a pálya szélén, vagy végén tartózkodhatnak.

A játék az öcsi dobásával indul. A dobókörből az öcsit legalább 6,0 méter, legfeljebb 10,0 méter távolságra kell kidobni a kezdő csapat játékosának úgy, hogy az öcsi a pálya szélétől és más szilárd akadálytól legalább 1,0 méterre legyen. Amennyiben az eldobott öcsi földetérés előtt bármihez (játékos, bíró, vezeték, stb.) hozzáér, a dobás érvénytelen és újat kell dobni. Sikertelen dobás esetén a játékosnak két javítási lehetősége van. Amennyiben a három kísérlet eredménytelen lenne, az öcsit az ellenfél dobja ki, de a játékot akkor is a pénzfeldobást nyerő csapat kezdi. A játék úgy kezdődik, hogy a kezdő csapat egyik játékosa dob egy golyót, lehetőleg minél közelebb az öcsihez. Ekkor az ellenfélnek még joga van kifogásolni az öcsi nem szabályos helyzetét (túl közel van a pálya oldalához, szilárd akadályhoz, vagy nincs meg a 6,0 méteres minimum távolság, vagy több mint 10,0 méterre van a dobókörtől). Amennyiben a kifogás jogos, az öcsit újra kell dobni. Nem kifogásolhatja az ellenfél az öcsi helyzetét, ha a játékot golyó dobásával megkezdte.

A pétanque játékot a gyermekektől a nagypapáig minden korosztály játszhatja. A játékosok saját szórakozásra, vagy versenyszerűen játszhatják a pétanque-ot. A szabályok minden esetben azonosak. 

  • a golyó anyaga kizárólag fém;
  • átmérője legalább 70,5 mm, legfeljebb 80,0 mm;
  • súlya legalább 650 gramm, legfeljebb 800 gramm.
Submitted by nagy.attila on