2012. 11. 23.

A Piarista Gimnázium 2009 óta ápol testvériskolai viszonyt a Párizs melletti Pontoise nevű kisváros katolikus iskolájával, a Szent Mártonról elnevezett intézménnyel. 2012 novemberében már harmadik alkalommal látogattunk el az École Saint Martin de France-ba. Az utat Ráczné Komjáthy Rita tanárnő szervezte, a kísérő tanárok pedig Mikulás Domonkos igazgatóhelyettes és Tóth Ágnes tanárnő voltak. Tizenöt diákunk tölthetett egy hetet Párizsban és környékén. Ők a kilencedik és a tizedik évfolyam tanulói, mindannyian jól beszélik az angol nyelvet, és szinte mindannyian tanulják a francia nyelvet heti három vagy öt órában.

November 20-án, kedden érkeztünk meg Pontoise-ba. Miután személyesen is megismerkedtünk a fogadó diákokkal, elfoglaltuk helyünket a kollégiumban, majd a francia tanulókkal együtt a magyar diákok is tanórákon vettek részt.

A hét további részében felfedeztük Párizst és környékét. 

Első utunk az Eiffel toronyhoz vezetett: a novemberi hűvös idő, szél és eső ellenére felgyalogoltunk a második emeletre, és lifteztünk tovább a harmadik szintre, ahol a ködös idő ellenére is gyönyörű kilátás fogadott minket.

Tárlatvezetésen vettünk részt az Orsay múzeumban, a Louvre-ban, a versailles-i kastélyban és az Opera Garnier-ban.

A Musée d'Orsay-ban megismerkedtünk az impresszionizmussal, és megnéztük Van Gogh  híres festményét az Auvers-sur-Oise-ban található templomról. Másnap pedig mi magunk is Auvers-sur Oise-ban sétáltunk Van Gogh nyomán, sőt a falu határában lévő temetőbe is elmentünk, hogy tiszteletünket tegyük a festő sírjánál.

A hétvégét minden diák a fogadó családjánál töltötte. Mindannyian élményekkel gazdagon tértek vissza a kollégiumba, dicsérték a családtagok figyelmes vendégszeretetét, és sokan mesélték, hogy alkalmuk volt még jobban megismerni a fővárost vagy éppen kirándulni a francia családdal. Volt, akit még Szent Márton sírjához is elvittek Tours-ba .

Az utolsó napon, november 26-án idegenvezetővel jártuk be Pontoise utcáit, sőt földalatti járatait, megismerkedtünk a város történetével és titkaival.

Az École Saint Martin de France diákjai, valamint kísérő tanáraik, Olivier Roiben és Béatrice Blot 2013. január 13. és 20. között lesznek a Piarista Iskola tanulóinak vendégei. Tartalmas programokkal és nagy szeretettel várjuk őket.

Submitted by mikulas.domonkos on