2018. 07. 05.

Június utolsó hetében tizenöt felsős diákkal indultunk a Hírös Agóra parádfürdői táborhelyére. Félúton betértünk a jászberényi állatkertbe, majd végcélunkhoz érve megkaptuk faházaink kulcsait.

Szállásunk a lakott területtől távol, gyönyörű erdős környezetben volt, bármerre néztünk, mindenütt a Mátra hegyeit láttuk. Első este számháborúval és éjszakai bátorságpróbával kezdtük a tábori programjainkat. Mindennap túráztunk, a környékbeli látnivalók közül az Ilona-vízeséshez, a siroki várhoz és a parádsasvári üvegfúvó műhelyhez mentünk el. Az egy hét alatt többször láttunk a Kiskunság vidékén ritka élőlényeket: szentjánosbogarat, havasi cincért, szarvasbogarat, barna varangyot, menyétet, mókust és rengeteg gombát. A vaddisznókról csak nyomaik árulkodtak, de a fiúk hallani is vélték őket a házuk közelében. Eger nevezetességeit sem hagytuk ki, s az esőnek köszönhetően a strand összes medencéjét kipróbáltuk, majd az utolsó délután átutaztunk a Sástó melletti kalandparkhoz. Helyi szabadidős programjaink is voltak: batikolás, kavicsfestés és szablyavívás. Egyik nap tábori olimpiát rendeztünk, melyben az alföldi gyerek számára erőt próbáló feladatok voltak: futás hegyre fel, gerelyhajítás seprűnyéllel, valamint egy óriás fa megmászása. Majdnem naponta lementünk a közeli patakhoz, hogy a benne lévő köveken járva egyensúlyozzunk. A személyes igényesség fejlesztéséhez hozzájárulva a kísérő pedagógusok minden reggel értékelték a szobák rendezettségét.

A vissza-visszatérő eső folyton nehezíteni próbálta túráinkat, de nem hagytuk magunkat eltántorítani, csúszós, saras terepen is helytálltunk.

Reméljük, a következő évben is lesz lehetősége a felsős piáros diákoknak a túratáborban részt venni.

 

Halasi Bernadett - szervező, Galikné Bertus Annamária - kísérő

Submitted by bertus.annamaria on