2018. 10. 24.

Kedves Szülők!

Óvodánkban október 25-én és 26-án

PAPÍRGYŰJTÉST

rendezünk.

Az összekötött újságpapírt és kartonokat a kihelyezett konténerbe kérjük tenni!

 

Tudtad-e ?

Magyarországon éves szinten 980 000 tonna papírhulladék keletkezik, melynek legnagyobb részét - fejenként átlagosan 0,1 tonna papírt - a lakosság termeli ki. A valódi problémát nem az eldobált papírhulladék jelenti, hiszen lebomlási ideje gyors, környezetszennyező hatása pedig elenyésző. A gond az, hogy a papírt újból elő kell állítani.

A papír előállításához nagyon sok energiára van szükség, egyetlen tonna papír előállításához pedig legalább 2-3,5 tonna fát (10 darab fát) kell elpusztítani.

A felhasznált papír legnagyobb részét a postaládába dobott bolti katalógusok, hirdetések, szórólapok képzik, de emellett népszerű papírhulladéknak számítanak az újságok, a csomagolóanyagok, az iratok, és a különböző termékek papírcsomagolásai is. 

Magyarországon évente fejenként 26 kilogrammnyi szórólapot kapunk, amelyek gyártásához 80 kilogrammnyi fát kell kivágni.

Legkönnyebben úgy tudunk védekezni a felesleges papírhulladék ellen, ha többször is használunk egy papírt, vagy tudatosan újrahasznosítjuk, szelektíven gyűjtjük ezt a hulladékot. Többek között erről is szól a Médiaunió Nem nehéz…! kampánya, amely arra kívánja felhívni az emberek figyelmét, hogy a környezetvédelem mindenki egyéni felelőssége és a hétköznapok során oda kell figyelnünk a környezettudatos viselkedésre.

 

Néhány javaslat a papírhulladék keletkezése ellen:

  • Használd a papír mindkét oldalát, nyomtass kétoldalasan!
  • Ne nyomtass feleslegesen!
  • Ne kérj szórólapot!
  • Ne csomagolj feleslegesen, vagy használj többször egy csomagolóanyagot!
  • Gyűjtsd szelektíven a papírhulladékot!
Submitted by lehoczki.adrienne on