2021. 06. 08.

NÉZD A FÖLDNEK 100 CSODÁJÁT!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2019–2020. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett a hazai és határon túli óvodai tehetség-kibontakoztató programok támogatására.

A pályázat megjelenése után Piarista óvodánk is pályázatot nyújtott be tehetségígéretek azonosítása céljából és a velük való tehetségprogram megvalósítására 2020 nyarán. Természeti tehetségterületen belül pályázatunk: Nézd a Földnek száz csodáját! címet kapta. A tehetségígéretek pozitívumait, erősségeit kiemelő szakmai programot 3 óvodapedagógus dolgozta ki és valósította meg 12 gyermekkel, 30 órában, heti 1 alkalommal, az adott korcsoportnak megfelelő maximum 60 perces időtartamban.

Tehetségfejlesztő programunk célja abból indult ki, hogy egyházi intézményünk küldetése az, hogy Istent megismertessük a gyerekekkel. Ez ebben az életkorban leginkább az általa nekünk teremtett világ szemlélésén, felfedezésén keresztül valósulhat meg. Arra szeretnénk nevelni a gyerekeket, hogy szebb világot hagyjanak az utánuk születőkre, mint amilyet tőlünk kaptak.

Célunk eléréséhez az óvodai nevelési programunkat és a biblia teremtéstörténetét vettük alapul. Amint Isten megalkotta az embernek szánt világot, mi is úgy választottuk ki a témaköröket: naprendszer, víz, növények, állatok, az ember.

A külső világ tevékeny megismerésével biztosítottuk, hogy a gyermekek olyan élményeket kapjanak, amelyek megnyitják, és ébren tartják bennük a vágyat, a környező világ megismerésére. Teret biztosítottunk a tanulás örömének átélésére, az egyéni képességek és a társas kapcsolatok erősítésére.

A programban résztvevők megismerkedtek a természettudományok alapjaival, természeti jelenségekkel. Az élményeken alapuló tevékenységek közben fejlődött a gyermekek egész személyisége.

Alapvető környezeti- és természetvédelmi szabályokkal ismertettük meg a gyermekeket a projekt során, így alakult környezettudatos magatartásuk.

Tehetséggondozó programunk tervezése során minden témakörben kiemelt szerepet kapott a digitális kompetenciák elmélyítését szolgáló tevékenység valamint az élmény- és felfedezés központú foglalkozások beépítése.

Fontos szempont volt a fenntarthatósághoz szükséges szemléletváltás megalapozása, az erről szóló ismeretek átadásával.

Változatos tevékenységeken és sokoldalú tapasztalatgyűjtési lehetőségeken keresztül igyekeztünk megalapozni, hogy felelősséggel használják a gyermekek a természetet, mert így válik a teremtett világ életterükké, segítőjükké és érzelmi életükbe így épül be a természet szeretete és megbecsülése.

A fotók a projektnyitó foglalkozásunkon készültek a bibliai teremtéstörténet megismertetése során.

 

Nagyné Bodza Irén

Németh Éva

Hajagosné Csernák Gizella óvodapedagógusok

 

Submitted by hajagosne.gizella on