2011. 06. 14.

Egy csodálatos májusi napon, először a budapesti Citadellán a felszíni formákat néztük meg, és gyönyörködtünk a szép kilátásban.

Ezután célba vettük a tatárjáráskor elpusztult visegrádi települést. Az újjáépítés IV. Béla nevéhez fűződik, aki 1250-es években felépítette a kettős várrendszert. Károly Róbert királyi székvárossá tette, és a fellegvárban őrizték a török időkig a Szent Koronát. Nagy Lajos folytatta a palota építését és Zsigmond királynak köszönhetőnek pompás rezidenciává vált. Fénykorát Mátyás király uralkodása alatt élte a reneszánsz elemekkel gazdagított későgótikus királyi palota. Mindezt az érdekességet Irénke nénitől tudtuk meg, aki egy fantasztikus történelmi játszóparkba is elvitt minket.

De még nem fáradtunk el eléggé, és a Salamon tornya után egy nagy túrára is vállalkoztunk, hogy megnézzük a magasból a gyönyörű Dunakanyart. A fellegvár ódon falai között, vártörténeti, fegyvertörténeti, vadásztörténeti kiállítást és panoptikumot is láttunk. A nap végén a jól megérdemelt fagyizás után, tele élményekkel és szívünkben hálával, utaztunk haza.

R. Tóth Erzsébet

Submitted by nagy.attila on