2021. 11. 05.

2021. október 22-én az őszi tartományi DÖK-találkozón vettünk részt. 

Összesen  80 diák és pedagógus érkezett az ország piarista iskoláiból, Nagykanizsáról, Hédervárról, Mosonmagyaróvárról, Budapestről, Gödről, Vácról, Sátoraljaújhelyről, Kecskemétről és Szegedről.

A délután folyamán arra hívtak minket, diákokat, hogy együtt gondolkodjunk és közösen tegyünk olyan piarista iskolák építéséért, amit az alapító,  Kalazancius is megálmodott. Mert a cél: egy olyan iskolát működtetni, ahol a fiatalok vannak a középpontban. 

A munka elkezdése előtt Tóth-Szabó Veronika, a diákönkormányzatok tartományi koordinátora köszöntötte a diákokat egy lelkes beszéddel. Ezután a pedagógiai szolgálat vezetője Lázár László, ünnepi beszéddel, és egy elgondolkodtató buzdítása indította a munkát. A nap további részében Csernátony Fanni és Pólya Bernadett fejlesztők a design thinking (tervezői gondolkodás) módszertanának segítségével foglalkoztatták a csapatokat. Délelőtt korosztályonként csoportokra osztottak minket, ahol öt kérdésre kerestünk választ, és dolgoztunk ki papírra. Mi a DÖK igazi küldetése, feladata, miért, hogyan és mit csinál ma a DÖK, miért, hogyan és mit kellene csinálnia holnap, illetve hogyan tudja legjobban támogatni, hogy a gyerekek és a fiatalok legyenek az iskola középpontjában. Együtt gondolkodtunk az iskolánk helyzetéről, felelősségéről.

Ebéd után a saját iskolai DÖK-csapatunkkal dolgoztunk együtt, ahol több lépésből egy DÖK-projektet állítottunk össze plakát formában. A projekt megvalósításának menetét (akciótervet) leírtunk egy lapra és ismertettük a többiekkel.            

A kecskeméti Piarista Iskola projektjeinek címe:

  • Merjünk kiállni a tanárok elé!
  •  Ösztöndíj az osztályoknak – utazás a Balatonra/Spanyolországba
  •  KLUBDÖK
  •  Most a diák segít a tanárnak! (Diákfórum)

A következő tavaszi diákönkormányzat találkozón pedig kíváncsian várják a megvalósult ötleteinket! :) 

Élmény volt ott lenni. Köszönjük a lehetőséget!

Kerekes Maja
A DÖK elnöke

Submitted by petocz.tamas on