2012. 05. 12.

2012. május 12-én a kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskolában rendezték meg a katolikus iskolák VIII. országos Takáts Sándor történelemversenyének döntőjét. Ebben a versengésben az a 12 csapat vett részt, amely a három írásbeli forduló feladatait a legeredményesebben teljesítette. Ezek részben elméleti, részben kreativitást, szervezőkészséget kívánó feladatok voltak. A feladatok összeállítói a kijelölt szakirodalmi anyag elsajátításán felül nem csupán a plébániatemplomokat ismertették meg alaposabban a csapatok tagjaival, de fel kellett kutatniuk a legközelebbi barokk kastélyt is, amelybe el kellett látogatniuk.

A csapatok által számítógéppel készített diasorozat közel hozta egymáshoz a térben távol levő katolikus iskolák tanulóit. A Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézettel közösen meghirdetett verseny témája ebben a tanévben a XVIII. század volt. Amint a címe - Katolikus megújulás-magyar megújulás - is mutatja, a magyarországi változások álltak a középpontban, de ezek kapcsán a csapatok tagjainak el kellett igazodniuk a század európai eseményei között is.

A 12 csapat versengéséből a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola (Budapest) csapata került ki győztesen. A második helyezést a Piarista Általános Iskola (Kecskemét), a harmadikat pedig a Szent Orsolya Katolikus Általános Iskola (Sopron) csapata szerezte meg. A kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola négyfős csapata a hetedik helyet szerezte meg az erős mezőnyben.

Ezt az eredményt Korzenszky Richárd perjel, a zsűri elnöke Bábel Balázs érsekkel együtt hirdette ki - tájékoztatta szerkesztőségünket a szervezők részéről Tyavoda Julianna.

Forrás: Magyar Kurír

Submitted by nagy.attila on