2014. 02. 25.

 

2014. február 17-21-ig tartottuk meg a Piarista Iskola felső tagozatán a már hagyományosnak mondható idegen nyelvi napokat. Ezen belül idén a hétfő, kedd, szerda programja az általunk tanított három nyelv köré rendeződött.

Az angol nyelvi nap szervezői: Galikné Bertus Annamária, Horváth Orsolya; a német nyelvé: Bezsenyi Boglárka, Romanóczi Györgyné, Terenyeiné Dubecz Éva, és a francia nyelvi programok felelőse Farkashalmi Erzsébet volt.

Az angol nap volt, melynek hangulatát a Brit szigetekre jellemző esős idő alapozta meg, majd az iskolába betérőket kellemes swing zene fogadta. Az angolórák többsége rendhagyó foglalkozás volt; az ötödik osztályban nyolcadikos diákok tanítottak, a más nyelvet tanuló diákok ismerkedhettek a brit kultúrával és nyelvvel, s volt osztály, ahol két tanár tartott egyszerre tematikus órát, valamint a délutáni angol szakköri foglalkozáson részt vettek a német szakkörösök.

A német napon az órák előtt, és a szünetekben osztrák zenét hallhattunk. Az órákat angolul és franciául tanuló diákok is látogatták, s kivették részüket a tanulók is a szervezésben, elsősorban prezentációk és játékos foglalkozások levezetésében.

Egy következő nap a francia nyelv vette birtokába az iskolai élet hangulatát. Már reggel francia sanzonok kíséretében, ajándékkal fogadtuk az iskolába érkezőket, hiszen minden 10. diákunk Merci csokoládéval kezdhette a tanítási napot. A délelőtt további részében a nyelvi órákon folytatódott a szerdai nap uralkodó társalgási nyelve. Az 5.c osztály angolosait  Kohajdáné Sántha Melinda tanárnő bűvölte el a kis csoportjának bemutatójával. Szituációs játékok, prezentációk, daltanulás, tánc hozta közelebb a francia kultúrát a felső tagozatos tanulóknak.

Egész héten megtekinthető volt a projectre szervezett kiállítás, melynek anyagát a nyelvtanárok - diákjaik segítségével - állították össze. Sok tanulónk igényes plakátokat készített, melyek igazán egyedivé tették a gyűjteményt. Délutánonként játékos vetélkedőkön vehettek részt az érdeklődők, miközben az egyes nyelvterületek specialitásait is megkóstolhatták.

A hét eseményei egyértelműen alátámasztották azt a tényt, hogy idegen nyelven megszólalni, beszélni nagyszerű érzés.

A program a TÁMOP 3.1.4 - 12/2 - 2012-0223 pályázat támogatásával valósult meg.

 

Galikné Bertus Annamária és Farkashalmi Erzsébet

Submitted by marozsi.edina on