2023. 01. 13.

A főprogram  a Jövőbe látók - Természetes modernségcímet kapta  és 62 órából állt. A tanév során hétfőnként a 6-7. órában tartottuk 2021. október 4-től 2022. június 13-ig. A diákok átívelően megismerkedtek a kémia, biológia, földrajz, fizika és informatika tantárgy összefüggéseivel, összefonódásával a kiadott témában. A foglalkozásokl többnyire az Öveges Diáklaborban valósultak meg.

A programban elkészült egy 2 perces rövidfilm, melyben a diákjaink munkájába tekinthettünk be a tanév során. Valamint egy informatikai eszközöket bemutató film.

2022. november 8-án nemzetközi foglalkozáson vettek részt a diákok katalán és lengyel pedagógusokkal végeztek közös gyakorlatot. Központi szerepet kapott a gyakorlat kidolgozásakor a levegőszennyezés. A diákok először bemutatták a tehetséggondozó programot, majd prezentációt adtak elő a levegőszennyezésből, ezt követte a laborgyakorlat munkafüzet útmutatásával.  A munkanyelv angol volt.

2022. június 8-án a választható tevékenységekből az 1 napos kirándulás során a Tisza-tónál tettek kirándulást a diákok. Először a diákok maguktól fedezték fel a látogató központ rejtelmeit, köztük az édesvízi akváriumokat, teli hazai halfajokkal, amelyek között számos védett is volt. Láthattak vizákat, ami Magyarországon megtalálható legnagyobb halfaj lenne, ha nem szabályozták volna a Dunát. Az Ökocentrumban voltak még hüllők, apró rágcsálók is, természetesen terráriumokban. Belül lehetett felsétálni a kilátóba, ahonnan gyönyörű látvány tárult eléjük, el lehetett látni a hegyekig, gyönyörködhettek a városban és a központban. Ezek után beültek a diákok egy 3D-s kisfilmre, ami a Tisza-tavat mutatta be minden évszakban, majd egy kis szusszanás után jött egy egy órás csónakázás idegenvezetéssel.

2022. június 9-én egy 4 órás interaktív foglalkozás keretében a diákok a szülőknek, barátaiknak mutatták be az egész évben végzett NTP-s tevékenységeiket interaktívan. Ez annyit takart, hogy a diákok csoportokba rendeződtek, a vendégek asztalról-asztalra jártak, és a diákok segítették őket, természetesen tanári felügyelettel. Kicsit belekóstolhattak abba, amit a diákok eddig csináltak a program keretében. A természetismereti feladatok mellett, informatikai, robotikai előadásban is volt részük a vendégeknek, melyet Matusz Gabriella tanárnő tartott. Volt például érzékszervi és titráló kísérlet, de a résztvevők csinálhattak ciklont és rakétaautót is. A diákok kiselőadásokat is előadtak azért, hogy az elvégzett feladatok érthetőek és világosak legyenek, emellett fontos téma volt a környezetvédelem, a talaj –és légszennyezésről is tartottak prezentációt. 

2022. június 13-án egy közös pizzázással zártuk le, értékeltük ki a főprogramunkat.

2022. június 13-án rendeztük meg 9-10. évfolyamos diákjainknak a Tehetség Napot, ezen a délelőttön a diákok betekintettek a tanévben lezajlott gyakorlatokba.

Projekt zárásaként a „természettudományos folyosón” kikerültek a projekt során készült képek, amit az ide érkező diákok megtekinthetnek az új tanév során.

 

Submitted by levai.zita on