2021. 12. 05.

Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója

2021. december 3. és 5. között részt vettünk a 17. alkalommal megrendezett Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozóján, Szegeden.

A pénteki foglalkozás keretein belül Dr. Horváth Péter munkacsoportjának laboratóriumában láthattuk egy saját fejlesztésű szoftver működését, amely gépi tanulás segítségével pontosan felismeri és osztályozza a sejteket egy nagy felbontású metszetből az előre kijelölt szempontok szerint (jelen esetben rákos sejtek különböző típusait és egészséges sejteket különít el). Arra is lehetőség nyílik, hogy az azonosított sejtekből néhányat vékony lézernyaláb segítségével kivágjon későbbi vizsgálatokra.

Szombaton hallhattuk a Nobel-díjas, ausztrál immunológus, Peter Doherty előadását, mely aktuális témáról szólt: a COVID-19 hosszútávú hatásait ismertette. A világszerte elismert tudós 1996-ban kapott megosztott Nobel-díjat a T-sejtek védekezési mechanizmusának leírásáért.

A nap hátralevő részében több rövidebb előadást hallgattunk meg Szent-Györgyi hallgatóktól és mentortanáraiktól. Ezek után a megújult Nemzeti Tudós Akadémia, valamint az ország orvosi egyetemeinek bemutatkozását hallhattuk.

Zárásként a gálaműsoron a ,,Virtuózok" tehetségei adtak színvonalas műsort. Ezt követte a válogatott finomságokat kínáló gálavacsora.

A szoros program ellenére igyekeztünk Szeged nevezetességeit is megismerni.

Összességében kísérőtanárunkkal, Kiss Ildikó tanárnővel egy hasznos és inspiráló hétvégét tölthettünk el Szegeden.

Mészáros Boglárka 11.c, Görög Vince, Kolozsi Dániel János és Szabó Tamás 12.c biológia tagozatos diákok

 

Submitted by kiss.ildiko on