2015. 10. 05.

Népmese napja

2015. szeptember 30.

A TÁMOP könyvtárpályázati program keretében 2015-ben - a fenntarthatóság ötödik évében - is megünnepeltük a népmese napját a nagy mesemondó, Benedek Elek tiszteletére.

A program már a reggeli sorakozónál kezdetét vette, ahol begyűjtöttük az előzetes feladatokat és kihirdettük a többi próbatételt, mert a mai napon minden osztálynak 7 próbát kellett kiállnia és teljesítenie.

Előzetes feladat volt, hogy a 7 próbához minden osztálynak menetlevelet kellett készíteni és a népmesékhez kapcsolódó nevet kellett választani. Szintén előzetes próbatétel volt, hogy a megadott szavak alapján (róka, ezüst tó, megneszel, pipa, temérdek, kosár, cimbál) rövid mesét lehetett írni. Ezen a reggelen, de akár az egész nap folyamán bele lehetett bújni egyszerű, ötletes jelmezbe, hogy már a reggeli sorakozónál a lehető legtöbb mesehőst megidézzük. Az egyik osztály (5.c) minden tagja átváltozott erre a reggelre az osztályfőnökkel együtt valamelyik mesehőssé.

Az előzetes feladatokról plakát formájában értesültek a diákok.

 

 

CSAPATNÉV

MESE

1.

5.a

Hétszűnyű Kapanyányimonyók 1.

Az öregember szerencséje

2.

5.b

Fehérló 25 fia

A királyi róka

3.

5.c

Selyemrét

A varázspipa

4.

6.a

Hétszűnyű Kapanyányimonyók 2.

A róka meg a pipi

5.

6.b

Griffmadár fiókái

Az ezüst róka

A róka és a pipa

A horgász és a róka

6.

6.c

„Hetet egy csapásra"

A varázsnefelejcs

7.

7.a

Ördögök

A róka és az ezüst tó

8.

7.b

Aranyszőrű bárányok

Az elveszett pipa

9.

7.c

Rókák

A róka és a lány története

10.

8.a

Kisgömbőc

A szegénylegény meg a róka

11.

8.b

Hét csapás

Az ezüst tó királysága

Az előzetes feladatoknál említeném meg, hogy a rajztanárok segítségével rajzpályázatot is meghirdettünk, melynek keretében egy népmese jelenetet kellett bármilyen technikával elkészíteni. Nagyon szép munkák születtek, melyeket kiállítottunk az aulába. Az eredményhirdetésnél 13 diák részesült oklevélben.

A reggeli sorakozó végén minden osztály kapott egy keresztrejtvényt, melynek megfejtését az 5. óra végéig vártunk az iskolai könyvtárba.

Korán reggel minden osztályban elrejtettünk egy 7 db-ba vágott színes képet, melyeket a magyar népmesék sorozatból válogattunk ki. A feladat az volt, hogy a gyerekek keressék meg a mozaik darabokat, és ragasszák fel őket egy üres lapra majd adják le az iskolai könyvtárba.

Az 1. (5-6. évfolyam) és a 3. (7-8. évfolyam) szünetben lencseválogatás volt az ügyességi próba. Minden osztályból 2 diákot vártunk, hogy szétválogassa a tálcákra borított lencséket a kisszemű fehér baboktól.

A 3. órában a szaktanárok segítségét kértük. Minden osztály kapott egy borítékot, melyben 3 meghatározás rejlett (aranyszőrű bárány, hetet egy csapásra, királykisasszony cipője). Az activity játékhoz hasonlóan a meghatározásokat elmagyarázni, elmutogatni vagy lerajzolni kellett 3 embernek, melyekről szabadon dönthettek, a többi osztálytársnak pedig ki kellett találni azokat.

Az eredményhirdetésre másnap reggel került sor. Szoros küzdelemben első helyen a Selyemrét csapata (5. c), második helyen a Kisgömbőc csapata (8.a), harmadik helyen a „Hetet egy csapásra" csapata (6.c) végzett.

Köszönjük a szaktanárok segítségét, és a szervezők (Romanóczi Györgyné, Velkey Zoltánné, Szeleczkiné Marozsi Edina és Kovács Aranka) munkáját. Az ő közös munkájuknak köszönhetően lehetett az idei népmese napja is feledhetetlen élmény.

 

 

Submitted by kovacs.aranka on