2011. 03. 28.

Nápolyi latinos tanulmányi kirándulás (2011. márc. 11-20.)

Csak adatszerű összefoglalás, a részletesebb, személyes beszámoló - miként két évvel ezelőtt - pár napon belül az iskola honlapján, a nevem alatt (A. Zs). Hamarosan bővebb képanyag is elérhető lesz a diákok válogatásában, CD-n vagy DVD-n.

Nápolyban járt hét diák: Csányi Levente, Csontos Bence, Faragó László, Győri András, Koós András, Nagy István, Szabó József. Szervezők és kísérők: Acél Zsolt, Marton József

Köszönet illeti a bőkezű adományozókat, támogatókat, illetve vendéglátóinkat: idősebb és ifjabb Zanobetti urat (Firenze), Antonino di Gregorio hajóskapitány urat és családját (Marzia asszony és Elsa - Schiazzano), Edinát, Francescót és Francesco nagymamáját (Resana).

Első nap: szállás Firenzében, 13. századi, korabeli freskókkal díszített palotában; a szo­bából kilátás a dómra, a keresztelő kápolnára, Giotto harangtornyára, az érseki palotára. Este városnézés.

Második nap: délelőtt rövid séta a Piazzale Michelangelón, a San Miniato al Monte templom megtekintése. Este érkezés Schiazzanóba, a szállás elfoglalása (Sorrentói-félsziget, Massa Lubrense mellett).

Harmadik nap: Pompei esőben, majd a sziklás tengerpart és Caesar villája Capo di Sorrento közelében. Este ízelítő a dél-itáliai népi vallásosságból (körmenet).

Negyedik nap: séta Nápoly belvárosában, a Spaccanapoli negyed, Vergilius sírja, a Nápolyi Arche­ológiai Múzeum, a dóm, San Gennaro kápolnája, San Domenico Maggiore, San Lo­ren­zo Maggiore...

Ötödik nap: az Amalfi-part, Salernói-öböl, Amalfi és a dóm, Ravello, majd Paestum, a görög templom­negyed.

Hatodik nap: Pozzuoli, Solfatara, a cumaei Sibylla-barlang és akropolisz, a Misenum-fok.

Hetedik nap: Sorrento és hajózás Capri szigetére; Capri és Anacapri városa, túra a szigeten. Este József-nap és születésnap ünneplése Francesco éttermében.

Nyolcadik nap: Herculaneum, a romváros megtekintése, a Virtuális Archeológiai Múzeum meglátogatása, Vezúv, kráter-túra.

Kilencedik nap: utazás haza, rövid városnézés Orvietóban, szállás és bőséges vacsora egy vendégszerető családnál, Resanában, Padova mellett.

Tizedik nap: utazás, megérkezés.
Submitted by nagy.attila on