2018. 03. 10.

"A Lélek arra ösztönözte (Jézust), hogy menjen ki a pusztába. Negyven napig kinn maradt a pusztában, közben megkísértette a sátán. Vadállatokkal volt együtt, de angyalok szolgáltak neki.” (Mk 1,12-13)

Idei nagyböjti készületünk vezérfonalául Márk evangéliumának fenti részletét választottuk. Kedd reggelenként a templomban tartott közös imákon rövid elmélkedésekkel készültünk arra, hogy egy napra elkísérjük Jézust a pusztába, vele együtt mondjunk ellene a gonosznak, megszelídítsük a bennünk lakó "vadállatokat", és megtapasztaljuk az angyalok támogatását. Ebben segítségünkre volt Hatházi Robi atya, a Szent Család-templom plébánosa, aki közös szentmisénken mondott homíliájában a puszta, a sivatag keresztény jelentőségéről beszélt, beszámolva saját puszta-élményeiről is. A szentáldozás után a gyakorlatban is megízleltette velünk a puszta csendjének mélységét: felhívására egy fél percre olyan csendet tudtunk teremteni magunk körül, hogy szinte tapintani lehetett. A folytatásban Balla Barnabás pálos atya beszélt Remete Szent Pálról, valamint a csenddel és a magánnyal kapcsolatos saját tapasztalatairól. A 7-8. évfolyam még egy harmadik előadást is meghallgatott: dr. Domján Mihály pszichológus, családterapeuta saját életéből és praxisából vett példákkal mutatta be a keresztény böjt, elmélyülés és a magunk pusztaságával való találkozás fontosságát.

Az előadások után csoportfoglalkozások keretében igyekeztünk elmélyíteni a témát: filmet néztünk a sivatagról; csend- és jelenlét-gyakorlatokat végeztünk; szembenéztünk vadállatainkkal: a bennünk lakó ösztönökkel, belső erőkkel és késztetésekkel; szituációs gyakorlatokban jelenítettük meg, ahogy a démonok és az angyalok összecsapnak bennünk; reflexiókat, levelet, imádságot írtunk; illetve voltak, akik a csendes rajzolásban, színezésben tudták megtapasztalni az elmélyülés, befelé figyelés jótékony hatását.

Köszönet a közreműködő kollégáknak és minden résztvevő diáknak, hogy a csend és a puszta kihívására ilyen bátran és pozitívan reagáltak!

Agócs Andrea és Telek Péter Pál szervezők

Submitted by agocs.andrea on