2017. 04. 11.

„Kereszt a jel, keresztből éled új erő” mottóval tartottuk meg Húsvétra felkészítő lelki napunkat, mely idén éppen a költészet napjára esett.

A kereszt motívuma egész Nagyböjtünket áthatotta, hiszen még korábban fotó- és rajzpályázatot hirdettünk ebben a témában, és az elkészült alkotásokból kiállítást rendeztünk, valamint Nagyböjt minden keddjén közös napkezdő imádság keretében elmélkedtünk a kereszt kimeríthetetlenül gazdag titkáról és a mi életünkkel való kapcsolatáról.

A múlt héten a Kalazanci Szent Józseftől örökölt hagyomány szerint "oratio continuát" tartottunk, amikor összesen tizenkét tanítási órában a tanítással párhuzamosan kis csoportokban imádkoztak a diákok egy-egy tanár vezetésével egymásért, szeretteikért (valamint azokért, akiknek elviselése keresztet jelent számukra). Pénteken bűnbánati liturgián vettünk részt, ahol a diákok taizéi énekeket énekelve és csendben imádkozva készültek a szentgyónásra, illetve adtak hálát a bűnbocsánat kegyelméért.

A keddi lelki napon rövid ráhangolódást követően Hatházi Robi atya, a Szentcsalád Plébánia plébánosa mutatott be szentmisét. Ezt követően a diákok tanáraik által tartott, változatos foglalkozások közül választhattak, valamint Kozicz János tanár úrnak a keresztről mint keresztény történelmi szimbólumról tartott vetített képes előadását hallgatták meg.

  • Életünk keresztjei - Romanóczi Györgyné
  • „Szentkép" idézettel - Mikulásné Ferencz Zsuzsanna
  • Szituációs, játékos gyakorlatok - Bezsenyi Boglárka
  • Bizalomjátékok - Galikné Bertus Annamária 
  • Kereszt készítése gyöngyből (Borbás Márta)
  • Pólóra kereszt - Velkey Zoltán Károlyné
  • Az én keresztutam - Bogár-Szabó Ádám
  • Keresztorigami teatasakból - Siklósi Zoltánné
  • Gyengeségeinkben rejlő erő - Szeleczkiné Marozsi Edina
  • Veronika kendője (lányoknak) - Horváth Orsolya

Ezután minden osztály a korábban saját maga által előkészített keresztutat járta végig saját termében, végül a nap zárásaként, a költészet napjához kapcsolódóan közös versmondásra került sor a tornacsarnokban. Az immár hagyományos közös versmondás idén annyiban volt rendhagyó, hogy Weöres Sándor: Kereszt-árnykép című versét nemcsak elszavalták, hanem a térben meg is jelenítették a diákok, mindegyikük a magasba emelve a költemény egy-egy kinyomtatott betűjét. (A különleges produkcióról három diákunk drónfelvételt is készített, melyeket - ha sikerültek - a szünet után bemutatunk itt a honlapon.)

Minden Kedves Diákunknak és Szüleiknek szívből kívánjuk a keresztből fakadó öröm, békesség és remény húsvéti tapasztalatát! 

Telek Péter Pál tagozatvezető 

Submitted by bogar-szabo.adam on