2015. 02. 20.

 

A lélek tavasza: nagyböjt és húsvét

 

Te vagy a fény a szívemben Jézus,

add, hogy ne szólhasson bennem a sötét!

Te vagy a fény a szívemben Jézus,

Krisztus jöjj, Te vezess utamon!

(Taizé-i ének)

 

Húsvét titkának előkészítése - Nagyböjt

Nagyböjt 40 napja a keresztény ember évi nagy lelkigyakorlata. A lelkigyakorlat olyan, mint amikor a párnánkat felrázzuk és kitesszük a friss tavaszi szélre. Vagy olyan, mint amikor tavasszal felássuk a kertünket és előkészítjük a veteményezéshez. A nagyböjt lelkünk előkészítése Isten kegyelmének befogadására. A szent negyvennap, böjtjével és imádságos csendjével lelki megújulásunkat, visszafogottságával pedig Jézus feltámadásának örömét készíti elő.

A nagyböjti szent idő első napja hamvazószerda. A liturgiában a pap az előző évi virágvasárnapi barkaágak hamujával jelöli meg a homlokunkat. A kereszt (a megváltás) jele személyre szabottan emlékeztet bennünket:

„Emlékezzél ember, porból lettél és porrá leszel!" (Hamvazószerda ünnepi liturgiájából)

Vagyis emlékezz ember mulandóságodra, kicsinységedre, esendőségedre, de soha ne feledd, hogy Isten hatalma örök élettel ajándékoz meg, ha rábízod magad.

Nagyböjt lelkületének biblikus kulcsszava lehet a rejtek. A nagyböjti szentírási olvasmányok gyakran említik ezt a szót. Isten is rejtekben munkálkodik, ezért

  • „Te úgy adj alamizsnát, hogy ne tudja a bal kezed, mit cselekszik a jobb, hogy alamizsnád rejtve maradjon. Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked." (Mt 5, 3-4)
  • „... amikor imádkozol, menj be a szobádba, zárd be az ajtót és úgy imádkozzál rejtekben lévő Atyádhoz. Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked." (Mt 6, 6-7)
  • „Te amikor böjtölsz, illatosítsd be fejedet és mosd meg arcodat, hogy ne az embereknek mutasd böjtölésedet, hanem Atyádnak, aki a rejtekben jelen van. Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked." (Mt 6, 17-18)

A nagyböjt liturgikus színe a lila, a bűnbánat színe. A templomokban hiányzik a díszítés, oltárainkon nincs virág. Liturgikus énekeinkből tudatosan elhagyjuk az alleluját, hogy Nagyszombat éjszakáján annál erőteljesebben és ünnepélyesebben csendülhessen fel Jézus feltámadásának örömére. Hamvazószerdával lezárul a szórakozás ideje is. Keresztény emberként nagyböjt idején nem veszünk részt bálokon, zenés mulatságokon. Jézus kereszthordozásának és halálának emlékére keresztútjárást végzünk közösen és egyénileg egyaránt.

Nagyböjti önmegtagadásaink, vállalásaink életünk megújulását és Isten iránti szeretetünk kifejezését szolgálják. Ennek három formája az imádság, a böjt és a jótékonyság.

Az imádság erejéről szeretnék megosztani Veletek egy igaz és szép történetet. A történetben szereplő atya egy kecskeméti származású, ma is élő piarista paptanár. A történetet Tőle hallottam évekkel ezelőtt. A II. világháborúban történt. Az atya még egészen kisgyermek volt, amikor édesapját behívták katonának. Mindannyian tudták, hogy hosszú ideig nem láthatják egymást. A gyerekek sokáig emlékeztek szüleik búcsúzására, a hosszú szeretetteljes beszélgetésre és a fájdalmas elválásra. Lassan három év is eltelt, s közben egy este sem múlt el anélkül, hogy az édesanya ne imádkozott volna együtt két fiával. Minden este imádkoztak a távolban lévő édesapáért is. Egy este kaviccsal dobták meg lakásuk ablakát. Az édesanya azonnal felfigyelt és tudta, érezte, hogy megjött a férje. Valóban! A gyermekek megszeppenve, de nagy örömmel fogadták édesapjukat. Első kérdése volt az édesapának: „Imádkoztatok esténként nyolc órakor?" „Igen" - válaszolta a felesége. Ugyanis búcsúzásuk előtt megbeszélték, hogy bárhol lesznek is, minden este nyolc órakor imádkoznak egymásért és a távolság ellenére egymással! Az ima ereje újra összehozta  a családot.

A böjt az Úristenre való odafigyelésünk egyik legintenzívebb formája. Általa 'testünk és lelkünk szomjazik az élő Isten után', aki személyre szabottan tölti be szívünket szeretetének ajándékával. „Az étel megvonása megakadályozza, hogy pótkielégülésekkel fedjük be lelki ínségünket" (Baternay Ágota, Sacre Coeur nővér). Hamvazószerdán és nagypénteken Jézus iránti szeretetből szigorú böjtöt tartunk (14 éves kortól halálunkig). A hívő keresztény felnőtt ember számára, számunkra ez azt jelenti, hogy háromszor étkezünk, a három étkezés közül csak egy alkalommal lakunk jól. Az étkezések között pedig csak folyadékot veszünk magunkhoz. Hamvazószerdán, nagypénteken, valamint nagyböjt péntekjein húst nem eszünk.

A böjt profán értelmezése, a tavaszi tisztító kúrák lényegében különböznek a keresztény böjttől. Míg azok indítéka és célja az embert és igényeit állítja középpontba, addig a keresztény ember böjtje teljes mértékben Isten szeretetére irányul. Egyrészt az ember lemondásokat is képes vállalni Isten iránti szeretetből, másrészt Isten tölti be megújító szeretetével a böjt által önmagát kiüresítő embert.

Jócselekedetek: az egymás iránti szeretetünk nyelve. Nagyböjtben az eddig elhagyott és elfeledett szeretet-cselekedeteink gyakorlása sok gyógyulás forrása lehet. (A nagyböjti lelki útmutatóban az előtérben találunk rá sok-sok példát.)

Nagyböjt néhány jellemző kulcsszava: élet, ima, szomjúság, Szent, titok, tavasz, rejtek; fokozatosság, várakozás, előkészület, kivárni tudás... Azért, „...hogy a lelki vágyódás örömével várjuk a szent Húsvétot." (Szent Benedek)

Isten a természet nyelvén is szól hozzánk. A tavasz, valamint a nagyböjt és Húsvét elválaszthatatlanul összefonódik életünkben. A természet elemeinek megvan a mélyebb természetfeletti mondanivalója. Ha rászánunk néhány percet, maga a természet fog tanítani bennünket a Teremtő Isten titkáról.

  • Rügyek pattanása - az élet győzelme
  • Tavaszi szél - lelkünket tisztító, frissítő, bűneinket elsöprő erő
  • Tavaszi eső - az isteni kegyelem öntözése

A Húsvétra készülődő ember még inkább ízlelgeti a következő szavakat: megnyílás, sóvárgás, vágyódás, szomjúság, kiüresedés.

Húsvét titka

Az ünnep lényege valóban a legnagyobb titok, misztérium. Hiszen azt felfogni, hogy a halál hatalma legyőzhető és ez a saját halálunkra is érvényes, meghaladja emberi képességeinket.

Húsvét titka kettős titok. Jézus Krisztus, Isten egyszülött Fia az új élet reménységét hozta el számunkra a halál reménytelensége helyett. Ő saját testében legyőzte a halál hatalmát, s megígérte, hogy mi is feltámadunk. Jézus egykor a lelke mélyéig megrendült, s megrendül miattunk ma is, amikor a halál jelei erősebbek bennünk, mint az élet jelei. Ő örök élettel szeretne megajándékozni bennünket.

Az élet győzelmének legmarkánsabb szimbólum a fény, legünnepélyesebb szimbóluma pedig a húsvéti gyertya lángja. Ha keresztény emberként gyertyát gyújtunk, az nemcsak a hangulat kedvéért van, hanem a feltámadt Krisztus köztünk való jelenlétét tudatosítjuk. Húsvét az ünnepek ünnepe, az egyházi év csúcspontja, első a vasárnapok között.

  • „Halálodat hirdetjük Urunk és hittel valljuk feltámadásodat, amíg el nem jössz." (A szentmise liturgiájából)
  • „Hiszem a test feltámadását és az örök életet. Amen." (Apostoli hitvallás)

Szabó Krisztina óvónő

 

Submitted by nagy.attila on