2013. 06. 14.

 

A múzeumlátogatás-projekt minden osztályt érintett. Az alábbi beszámoló az egyik diákcsapat élményeit örökíti meg. 

*   *   *

A 11.évfolyam B és C osztályaiból szervezett 14 fős csapattal 9 órára a Kéttemplom köz végén található - egykori Aranypók üzletként ismert, ma - kortárs galériába látogattunk. Itt előbb megnéztük a kiállítás textiles és fém munkáit, majd meghallgattuk a Cifra Palota múzeumának alkalmazásában álló képzőművészek beszámolóját, akik egy pályázat keretében négy indiai oktatási intézményben végzett élhető-város-tervező projekten vezetőként vettek részt.

Végül a galériában kiállító budapesti textil-művész vezetésével egy kis kézműves foglalkozáson is részt vehettek a diákok, és haza vihették a plexi lapba karcolt rajzaikat, ami egy ledes világítással is kiegészítve szobájuk esti félhomályában kelthető életre. Jó volt látni, hogy a kézműves tevékenység - még ha csak fél óra adódott is rá, - mennyire magával ragadja a gyerekeket, az alkotás öröme mennyire kikapcsolta az unatkozásból az utolsó napra eléggé fáradt diákokat. Végül pedig mennyire büszkén mutatták az elkészített műveiket.

A második helyszínre - a Városházára - kis késéssel indultunk ugyan, de a húsz perces Dísztermi tájékoztató meghallgatása után így is maradt időnk egy kis fagyizásra a Főtéren. Sajnos azt nem kérdeztük meg a gyerekektől, hogy mennyien jártak már korábban a Díszteremben, mindenesetre érdeklődéssel hallgatták a Városháza építési történetét és a Díszterem falait díszítő Székely Bertalan secco-it bemutató előadást. Szó esett még Kecskemét város külföldi testvérvárosi és egyéb kapcsolatairól is, amelyeknek élő megjelenítői láthatók a Díszterem zászló-gyűjteményében.

A fagyizást követően indultunk a Munkácsy utcába, hogy megtekintsük a Kerámia Stúdió épületegyüttesét, és meghallgassuk a stúdió művészeti titkárának, Kormos Emesének érdekes, sokrétű tájékoztatóját. Ebben kitért a Stúdió történetére, mely 1978-ban indult, és indulásától két évvel ezelőttig Probstner János vezetett. Ez a 2011-es év fordulópont volt a Stúdió életében azért is, mert az addigi tulajdonosi-fenntartói szerepű Bács Kiskun Megyei Önkormányzat helyébe az állam helyett Kecskemét Város léphetett, megtartva ezzel Kecskemét szívében azt a nagyon szerteágazó nemzetközi kapcsolatokkal is rendelkező intézményt, amelyre méltán lehet büszke minden kecskeméti lakos. Jómagam először jártam az intézet falai között, és lenyűgözött, hogy a város közepén milyen alkotói műhely működik falusi parasztházak épületeiben, udvarain. Kormos Emese bemutatta a kiállított híresebb plasztikákat és az egyik parasztház padlásán ideiglenesen berendezett állandó kiállítást is.

A látogatás végeztével elvarázsoltan léptünk ki a kapun 12 órakor, és léptünk vissza az időben a jelenkorba valami hihetetlen mesevilágból.

A múzeumi órák fő szervezője Hürkecz Gyöngyi tanárnő volt. Kísérőként nekem is nagy élményt jelentett ez a délelőtt, és biztos vagyok benne, hogy diákjaink olyan lehetőségeket, helyszíneket, embereket ismerhettek meg a három óra alatt, amire emlékezni fognak még nagyon sokáig.

Gáspár István kísérőtanár

 

Submitted by nagy.attila on