2023. 08. 22.

A nyári szünet első hetében, július 3-8-ig, az Erasmus + program keretében, az Europass Teacher Academy szervezésében Aktív művészet, a művészet megértése és élvezete az osztályteremben és azon túl című kurzuson vettem részt Firenzében.

A program nagyon igényesen és relevánsan felépített elméleti és friss kutatási eredmények mellett, melyeket például a TED Talks előadásokkal is bővítettek, az alkotó gyakorlatokra is épített. Kipróbáltunk és végig vittünk olyan feladathelyzeteket, tevékenységeket, amelyek tanítványaink gondolkodását, kreativitását és személyiségét tovább gazdagíthatják. Kiemelten foglalkoztunk a művészet mint nyelv ismeretének a fontosságával, a műalkotások élvezetének és az egyes egyénre gyakorolt hatásainak a szerepével.

A nagy meleg miatt a képzés egy hetéből egyetlen nap délutánján vonódtak be felfedezendő helyszínek és művek a képzési programba, amelyek nagyon érdekes művészettörténeti ismeretbővítést jelentettek.  A saját alkotóterünk mellett trénerünk betekintést nyújtott saját intézményének, a firenzei ArteLeonardo School műhelyeibe is. 

Ez az út volt a második alkalom, hogy eljutottam nemzetközi képzésre, így nagyon hasznosnak tartom nem csak a kortárs művészetközvetítési kurzust, hanem a képművészeti képzésbe különböző módon résztvevő kollégákkal való sokrétű diskurzust, együttműködést, tapasztalatcserét is. A 11 fős csoportban egyedüliként vettem részt Magyarországról.

Hürkecz Gyöngyi

Submitted by hurkecz.gyongyi on